Световният ден без тютюн се отбелязва днес, съобщават от Министерство на здравеопазването. Денят без тютюн се провежда в страни по целия свят. Целта е да се постави акцент върху опасностите, които крие тютюнопушенето и да се насърчат ефективни политики, за да бъде намалено въздействието от употребата на тютюн.

Световният ден без тютюн е обявен от Световната здравна организация (СЗО) през 1988 година. Тази година денят преминава под мотото „Стандартизираните опаковки нека бъдем готови за тях“.

СЗО призова за днешния Световен ден без тютюн страните да се подготвят за стандартизирана опаковка (plain packaging) на тютюневите изделия. Поставят се и определени цели. Една от целите е да се подчертае ролята на стандартизираната (опростена, обикновена) опаковка на тютюневите изделия, като един подход за контрол на тютюна. Друга цел да се насърчи развитието на политиките на държавите членки за опаковането (стандартизирана опаковка), етикетирането, рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия, като ефективни начини за намаляване на търсенето на тютюн като един от най-сигурните начини за контрол на тютюна.

От 1 юни 2012 г. у нас тютюнопушенето на закрити обществени места е забранено. Това важи също за обществения транспорт и закрити работни помещения.

Здравното министерство и 28-те регионални здравни инспекции (РЗИ) организираха през целия месец май различни инициативи във връзка със Световния ден без тютюн.

Сред инициативите са кампании, дискусии, дебати, викторини, безплатни измервания на нивото на въглероден оксид в издишан въздух, интернет послания на принципа „Предай нататък!”, свързани с употребата на тютюневи изделия, гражданите се включват в разнообразни дейности и други.

От здравното министерство припомнят още, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Консултацията може да се извърши в някой от 28-те кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето. Те са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове. Повече информация желаещите могат да получат на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

Всички РЗИ-та организират различни прояви във връзка с днешния ден.

Всеки пушач, който се откаже от цигарите поне за един ден, ще има възможност да замени цигара срещу плодове и да изтегли късмет. Това може да се случи днес в Столична РЗИ, ул. „Враня“ № 20, ет. 4, стая 420, от 10.00 до 16.00 часа.

Желаещите могат да се изследват и за никотинова зависимост.