СЗО обяви, че коронавирусът е пандемия, но това е дума, която в случая носи географско значение, а именно, че на три континента са отчетени много заразени.

Това заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

По думите му епидемията от коронавирус се разраства и трябва всяко едно правителство да се мобилизира.

"Никой не знае кога ще е пикът на заразата, надеждите са, че в Китай и Южна Корея пикът е достигнат и има снижаване на заразилите си", обясни експертът.

Той потвърди, че за първи път в новата история на човечеството се случва страни да затварят границите си.

Над 300 сигнала в Спешна помощ в София само за нощ

Над 300 сигнала в Спешна помощ в София само за нощ

Нямало специални автомобили, които да извозват случаите с коронавирус

"Цялото човечество се опитва да вземе подходящото решение за борба с COVID19, защото пандемията е влязла в стаята. Директорът на СЗО коментираше, че ще види дали мерките на Китай ще проработят срещу заразата, и те проработиха", каза доц. Околийски.

СЗО обаче не препоръчва затваряне на границите, но "страните си вземат сами мерките и решават според състоянието на здравните си системи".

"Има неща, за които не си даваме сметка колко са опасни за нас, затова в този смисъл глоба за неспазване на карантина е опита на властта да пази нашия живот", обясни представителят на СЗО.

Лекарите подкрепят въвеждането на извънредно положение

Лекарите подкрепят въвеждането на извънредно положение

Според д-р Асен Меджидиев маските действат на обществени места

Той добави, че няма прогноза колко могат да бъдат заразените от коронавирус в Европа, но хипотезата е, че ако правителството не вземе мерки, броят на заразените може много да нарасне и здравната система да колабира.

"Българинът винаги смята, че ще му се размине и затова сме с най-лоши показатели на сърдечно-съдови заболявания, например. Тези показатели не са, защото сме нещастен народ, а защото не водим здравословен начин на живот и винаги мислим, че ще ни се размине", коментира доц. Михаил Околийски.

"Сега всеки един от нас трябва да спазва хигиена и да се спазва дистанция, а не да се ходи в дискотеки", каза той.

Експертът в заключение добави, че трябва да се поучим от масовата зараза в Италия, тъй като там здравната система е много по-добра от нашата, а се задъхва, затова "не трябва да стиснем просто очи и да вярваме, че ще ни се размине".

Властта предлага да се въведе извънредно положение
Обновена

Властта предлага да се въведе извънредно положение

Това стана ясно след извънредното заседание на Щаба