Световната здравна организация (СЗО) ще подкрепи здравната реформа в България. Това увери Генералният директор на СЗО - Тедрос Аданом Гебрейесус. България си сътрудничи с организацията от момента на нейното създаване в рамките на двугодишни споразумения. Такова е подписано в началото на тази година и ще продължи до 2019 г.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отбеляза, че в България се провежда реформа на здравната система и ние трябва да продължим да работим в сътрудничество по този въпрос и със СЗО. Генералният директор на СЗО заяви, че организацията подкрепя реформата, в която основните елементи са здравното осигуряване и първичната помощ.

Той коментира, че България в момента председателства Съвета на ЕС и целта на посещението му е да засили сътрудничеството между ЕС и Световната здравна организация. Гебрейесус отбеляза, че по време на председателството страната ни има много приоритети, но два от тях са свързани с храненето и затлъстяването и също така и с достъпа до лекарства.

Той увери, че приоритетите за СЗО и за България са едни и същи. "Нашето сътрудничество ще се развива въз основа на приоритетите, посочени в това споразумение - подкрепа за България в реформата на здравното осигуряване и също така в първичната помощ. Ще имаме сътрудничество по лечението на заразни, незаразни болести и микробна резистентност", каза още той.

Над 2 600 случая на морбили в Сърбия за няколко месеца

Над 2 600 случая на морбили в Сърбия за няколко месеца

Най-младият заболял е бебе на 15 дни, а най-възрастният пациент е на 65 г.

На въпрос, свързан със заболяването морбили, председателят на СЗО коментира, че през 2016 г. в Европа е имало около 5 000 случая, а през 2017 г. те са достигнали 21 хиляди. Страни като Франция, Германия, Италия и България са били засегнати. А броят на смъртните случаи също не е малък - 35 за Европа.

"Това е неприемливо. Проблемът е, че някои семейства отказват да ваксинират децата си. Ваксините се употребяват от няколко десетилетия, имат своето положително действие и с тяхна помощ сме намалили детската смъртност в световен мащаб", заяви генералният директор на СЗО.

Той бе категоричен, че е необходимо да се повиши информираността, така че семействата да разберат предимствата на имунизацията. В Италия правителството направи ваксинирането задължително, посочи той и изтъкна, че тук не става дума само за морбили, а за отказа на родителите да поставят ваксини на децата си.

За 95% обхват на ваксината срещу морбили настоява главният инспектор

За 95% обхват на ваксината срещу морбили настоява главният инспектор

В ЕС няма полиомелиолит, намалени са чувствително и други заболявания