Тестването на хората от Банско, които бяха блокирани за две седмици все още не е започнало, стана ясно от думите на кмета на града Иван Кадев пред Bulgaria ON AIR.

"Очакваме указанията и разпорежданията на компетентните органи в лицето на РЗИ. Създали сме съответната организация, надявам се в рамките на няколко дни ще се случи. Доколкото имам информация, тестовете все още не са пристигнали. Трябваше вчера следобед да бъдат доставени, но явно се изисква по-сериозна организация", заяви кметът на Банско Иван Кадев.

Градоначалникът допълни, че групите, които се изследват, се определят от РЗИ. 

Тестване на случаен принцип в Банско, препоръчва Мангъров

Тестване на случаен принцип в Банско, препоръчва Мангъров

До момента ние не знаем нищо за имунната система

"Те имат намерение да изследват първо хората, които откакто е въведено извънредното положение, са на първа линия. Хора, които са били в пряк контакт в хотелските комплекси, в ски зоната, те също ще бъдат тествани", допълни Кадев.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви пред медиите, че е разпоредил на Оперативния щаб да започне масирано тестване в Банско. Очаква се с бързи тестове да бъдат проверени 1000 души в града. На тестване подлежат хора, които са работили в туристическия бизнес през зимния сезон и хора, работили на терен по време на карантината.

Лекар от Банско смята, че тестовете ще бъдат достатъчни

Лекар от Банско смята, че тестовете ще бъдат достатъчни

Бързите тестове изследват антителата

16% от населението на Банско са хора от рисковата група. Има съмнение, че лекарите в Банско са прикривали, че има хора със симптоматика на зараза от Ковид-19. За това намекна началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Медиците отрекоха съмненията, че е укривана информация от здравните служби. Те бяха категорични, че са работили по правилата.

"Съмнявам се личните лекари да са укривали случаи. Те са работили по указанията, пуснати от Министерството на здравеопазването и РЗИ", допълни кметът на Банско.