На 08.03.2020 беше регистриран първия случай на COVID-19. Случаите намаляват, но пандемията не е приключила. Това заяви професор Тодор Кантарджиев в студиото на Би Ти Ви. Той коментира темата за пандемията от COVID-19 и грипната вълна

По думите му коронавирусът е изместил грипа миналата година. Кантарджиев каза, че в западна Европа е тръгнал грип А, който вече е и в България. Тази грипна вълна заля Благоевградска област. Болните там са към 600 на 100 000, което е много. И други области тръгват нагоре, защото една година не е имало грип и имунитета на хората е паднал. Не е нещо страшно, няма нужда от паника, добави Кантарджиев.

Професорът даде и препоръки за предпазване от грипа. Който е болен да се седи у дома. Да се носят маски като се събират много хора. Важна е употребата на кърпички и дезинфекцията, допълни той.

Кантарджиев заяви, че има само една разлики между коронавируса и грипа. Това е краткия имунизационен период при грипа. "Хваща те за два часа. Появяват се симптомите бързо. Грипа е силно заразен. Един човек заразява до трима други. Освен с пряк контакт може да стане и при докосване на повърхност, върху която някой болен е кихнал", добави професорът.

Тодор Кантарджиев каза, че антигенните тестове не показват наличието на грип. За грипа има отделни тестове, тези за коронавирус не могат да засекат грип.

Професорът допълни, че има противогрипни ваксини и сме подготвени.

Кантарджиев отхвърли твърденията, че има шеста вълна на COVID-19. "Има увеличение на случaите на места, но нещата се развиват благоприятно. Заразените са около 300 на 100 000, което е добре", добави той.

Като проблем професорът изтъкна намалелия интерес към първа доза. Хората с хронични болести, преболедувалите и неваксинираните да си сложат ваксина това лято, призова той.

Здравният експерт коментира и темата за варианта делтакрон. По думите му такъв нов вариант няма, това е подвариант на омикрон. Той е силно заразен, но не е опасен.

Украинците не носят нова вълна на коронавирус. Ние обаче трябва да сме подготвени, каза в заключение Кантарджиев.

1943 нови случая на коронавирус, 2055 души са в болница

1943 нови случая на коронавирус, 2055 души са в болница

. Делът на положителните проби е 13.1%