Преболедувалите коронавируса не винаги имат усложнения, но има определени признаци, които ни подсказват, че трябва да се обърнем към лекар след прекаран COVID, обясни пред БиТиВи кардиологът доц. д-р Сотир Марчев.

Според него част от изследванията и терапиите, свързани с коронавируса, които масово се прилагат в момента, не са необходими.

Общопрактикуващ лекар: Коронавирусът категорично изпреварва процеса на ваксинация

Общопрактикуващ лекар: Коронавирусът категорично изпреварва процеса на ваксинация

Разхлабването на мерките от 1-ви април е самоубийствен акт

Рентгеновите снимки не променят терапията и поради това в много случаи са излишни. В тази пандемия виждаме излишен бум на образни изследвания и виждаме излишно предписване на антибиотици. Това са две неща, които са прекалени, коментира доц. Марчев.

По думите му не е необходимо всеки, който се е срещнал и съответно разделил с вируса, да търси лекар за последващи прегледи. Сред симптомите, които не са за подценяване, е драстичната промяна в артериалното налягане. По думите на кардиолога, ако преди разболяването пациентът е пиел по няколко хапчета, за да сваля кръвното си, а след прекаран коронавирус изведнъж кръвното влиза в нормалните стойности, е добре да се консултира с лекар.

Лесната умора, причерняване пред очите, замайване и нестабилна походка са сред другите симптоми, за които е добре да се потърси мнението на специалист.

Продължаващият задух седмици след изписването е третият симптом, който изисква среща с лекар. Това е нещо опасно, посочи той. В повечето случаи при навременна намеса тези последствия се лекуват успешно, при това с напълно достъпни в аптеките лекарства.

анкета

Трябва ли COVID ваксинацията да е задължителна за определени професии?

Виж резултати

Да, защото заразяването на цели колективи е риск за цялата икономика 25.9%

Да, защото някои работят с особено уязвими хора 14.7%

Не, това би било прилагане на двоен аршин 5.1%

Не, това би нарушило правата им 42.6%

Няма значение, рано или късно ще принудят всички да се ваксинират 11.6%