В аптеките вече два месеца липсват три вида инсулин. Според здравното министерство животоподдържащото лекарство е изнесено, съобщава БиТиВи.

26-годишният Георги от Хасково е на инсулин от шестата си година. От два месеца обаче лекарството изчезва от аптеките в родния му град. Майка му Геновева Христова споделя, че е силно притеснена, защото се касае за живота на детето й. За Георги 3 грама инсулин са равни на 5 дни живот.

Проф. д-р Ексапет Караханян обяснява, че инсулинът е животоспасяващ. Той предупреди, че при по-тежките форми на заболяването дори 24 часа липса на инсулин може да е фатална.

Здравното министерство също разследва липсата на три вида инсулин в аптеките. Ведомството подозира, че лекарството е изнесено заради по-голяма печалба.

Зам.-министър Бойко Пенков обясни казуса с виртуална борса. В нея например от Германия се казва, че има нужда от дадено лекарство, прави се допитване кой колко може да достави и в какви срокове. Поради тази причина ако нещо го е имало на 15 октомври, на 19 вече го няма. Обяснението му е, че има търсене на друг пазар, където цените са доста по-изгодни за хората, занимаващи се с подобен тип паралелна дистрибуция.

Проф. д-р Ексапет Караханян подчертава, че проблемът не е за пръв път. Заради това пациентите сменяли инсулина, за да могат да живеят. Смяната обаче трябва да стане под ръководството на лекуващия ендокринолог, предупреждава специалистът.

От оглавяваното от Петър Москов ведомство смятат, че порочната практика с износа на медикаменти за български пациенти ще спре с промените в Закона за лекарствата. Съгласно тях например инсулинът щял да може да се изнася само след получаване на разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата.