23-ма самоковски лекари, фелдшери и медицински специалисти са започнали двудневен курс на обучение. На обявяването на началото на тренинга са присъствали председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, главният секретар на съсловната организация д-р Валентин Пеев, председателят на Регионална лекарска колегия-София област д-р Роза Анева и управителят на МБАЛ "Самоков" д-р Красимира Ковачка.

С обучението се подновява националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева. То се провежда именно в Самоков, защото градът е една от невралгичните точки у нас, а медицинските екипи често са обект на вербална и физическа агресия. Само преди няколко месеца лекари от Спешния център в града се барикадириха в опит да се спасят от нахлулите агресори, съобщиха от БЛС.

По време на обучението, което включва практически и теоритични модули, участниците ще повишат уменията си за справяне с актовете на агресия, ще повишат психологическите си умения за справяне в критични ситуации, ще усъвършенстват уменията си за разрешаване на конфликти и други.

50 роми атакуваха Спешното в Самоков

50 роми атакуваха Спешното в Самоков

Били агресивни след смъртта на мъж

В помощ на лекарите и медицинските специалисти, Български лекарски съюз съвместно с психолозите от Лаборатория за психично здраве-ВМА, е разработил листовки със съвети и алгоритъм на поведение при комуникация с агресивен пациент и/или близките му, които ще бъдат разпространени в цялата страна.

Проведено наскоро проучване от агенция "Тренд" по поръчка на БЛС показва, че повече от половината лекари у нас (55%) са били жертва на агресия, като всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа. За упражнена физическа агресия срещу тях споделят 7% от лекарите, докато като за останалите професии този процент е два пъти по-малък - 3%.

"Живеем във времена, в които ще трябва да се адаптираме. Само до преди 20-тина години беше немислимо да се посегне на лекар или сестра, но за съжаление днес това се случва", коментира д-р Маджаров.

Родители нападнаха лекарка в Шумен, защото детето им не било прегледано веднага
Обновена

Родители нападнаха лекарка в Шумен, защото детето им не било прегледано веднага

Прокуратурата им повдигна обвинения

Според него е необходимо повишаване на авторитета на съсловието сред обществото и чрез въвеждане на допълнителни часове в училище, разпространение на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти, чрез определяне на национален ден за образование и превенция срещу насилието над здравни и социално-здравни специалисти, както и със справедливи и бързи наказания и постоянно усъвършенстване на правната рамка, която да не създава усещане за безнаказаност у извършителите.

По данни на прокуратурата през 2017 г., регистрираните случаи на агресия у нас са били близо 40, а през 2018 г. са намалели на 26. В следващите 2-3 години регистрираните нападения са спаднали двойно. Положителната тенденция, обаче, бележи обрат през настоящата година. По данни на държавното обвинение до месец юли производства за нанесени телесни повреди на медицински специалисти са образувани срещу 8 лица, а осъдените са 5.

"Извън тази статиските е един от последните фрапиращи случай от преди 2 месеца, когато мъж и жена нападнаха и душиха младата лекарка Айлин Ахмед в Центъра за спешна помощ в Шумен. След намесата на БЛС и благодарение на бързата реакция на прокуратурата нападателите получиха максималната присъда, която предвижда законодателството", посочват от съсловната организация.

Обучителните курсовете са безплатни за лекари и медицински специалисти.