Лабораторно отглежданите мишки ще помогнат на българските учени в създаването на ваксина срещу COVID-19, съобщи bTV.

Тя ще е насочена специално към българското население и ще е под формата на инжекция и спрей за гърло. Идеята е да бъде универсална за всички коронавируси, които биха се появили в бъдеще. 

Първите тестове могат да бъдат до година и три месеца и то първо върху животни.

Тестовете ще се проведат върху животните, които се отглеждат в специалния вивариум на Института по микробиология към БАН

"Взимаме клетки от здрави донори, внасяме ги в животното и насочваме имунния отговор в една посока. Това е универсален подход при изпитването на лекарства", обяснява Илян Манойлов от БАН, който е дизайнер на експерименти с лабораторни животни.

"Разликата между тях и между останалите животни, които са в магазина е, че можем да проследим тяхната генетична история назад във времето. Знаем какво като мутация има, защо ни е нужда тази мутация и какво да правим с тях", допълва още той.

По думите му кафезите за животните са специално проектирани така, че да могат да издържат на много висока температура, а въздухът там постоянно се филтрирал.

Мишките били най-предпочитани за тестване, защото са малки и се развиват и размножават бързо и организмът им е близък до човешкия.

Тестът на всяка една мишка трае между 30 и 60 дена, за да има достоверен резултат, тестовете се повторят, а процесът може да трае години.

Тестовете с хора ще започнат едва след като е доказано, че ваксината няма странични ефекти върху животни и може да бъде безопасно изпробвана и върху хора. Това ще се случи най-рано до 2 години.