Ваксината на "Астра Зенека" е показала ефективност с изключение на части от Африка. Това заяви пред БНР ръководителят на катедрата по инфекциозни болести на Медицинския университет в София доц. Нина Янчева.

Тя поясни, че за хората над 65-годишна възраст няма данни за ефективността, но това не значело, че има противопоказания тя да се прилага при по-възрастни пациенти.

По думи на Янчева е уместно за тази възрастова група да се предпочетат други ваксини. Според нея предимствата на "Астра Зенека" са по-лесните условия за съхранение.

Инфекционистът обясни, че основните странични ефекти са локални или реакции за едни-два дни с лека температура и мускулни болки. Имало единични случаи за по-сериозни странични ефекти, но не и данни за системни и тежки странични ефекти.

Ваксината на Астра Зенека може да се прилага и на хора над 55 години

Ваксината на Астра Зенека може да се прилага и на хора над 55 години

Богдан Кирилов: 81000 дози се очакват до 20 февруари

Тя добави и че се препоръчва прекалено удължаване на периода между първата и втората доза.

По думи на Янчева еднократната доза на "Астра Зенека" е със 76% ефективност, а след втората доза ефективността се увеличава на 82%.

Тя посочи, че във Великобритания е започнало тестване за смесване на дози от различни ваксини. Идеята е, че при различни механизми на ваксините се очаква по-добра ефективност. Първите резултати ще станат ясни през юни, а до есента ще се разбере доколко този подход е уместен.

По думи на Янчева мултисистемен възпалителен отговор е рядко усложнение при децата. И у нас обаче имало такива случаи, макар те да са малко.

Тя подчерта, че се усеща ръст на броя на новозаразените и изрази надежда, че няма да се стигне до нивата от октомври и ноември.

И Франция няма да ваксинира с AstraZeneca хора над 65 години

И Франция няма да ваксинира с AstraZeneca хора над 65 години

Италия, Германия, Австрия, Швеция и Полша вече препоръчаха разпространението да бъде възрастово ограничено