С 689 ваксинирани служители срещу COVID-19 УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив ЕАД е начело сред лечебните заведения в страната по брой обхванати лица до момента, съобщи БНТ.

По думите на епидемиолога д-р Христиана Бацелова, това означава, че съмнения липсват, а има желаещи да се ваксинират.

Д-р Бацелова допълва, че се работи в стройна координация с РЗИ-Пловдив и Министерството на здравеопазването за осигуряването на дозите от ваксината.

"Успехът е също на екипите, които участват в поставянето. Съществена е ролята и на Болничната аптека, осигуряваща стриктно спазване на т. нар. хладилна верига - доставяне, темпериране, съхраняване. Защото дори и най-минималното отклонение от стандартите води до опорочаване на ваксината и тя става неефективна", обясни д-р Христиана Бацелова.

За 3 дни от старта на кампанията - 27 декември 2020 г., бяха поставени първите дози на 171 доброволно записали се служители на лечебното заведение. Те вече имат завършена ваксинационна схема след поставянето и на втората доза, поясни д-р Христиана Бацелова.

На 1 март започва поставянето на втората доза от ваксината за останалите 518 служители. Тяхната група получи първата доза в рамките на 5 дни от 11 януари 2021 г.

Консултации за ваксинацията срещу COVID-19 се дават на гореща телефонна линия от д-р Христиана Бацелова и д-р Цветелина Великова. Те участват доброволно в инициативата съвместно с Националната пациентска организация. Приемат средно по 40 обаждания дневно.

"Звънят хора, които са решили да се ваксинират, а не да се заяждат. Питат дали техните заболявания биха били пречка. И много се радват, когато разберат, че може да се ваксинират", допълва д-р Бацелова.