От Националния оперативен щаб отчетоха повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране.

На брифинга в Министерски съвет проф. Костадин Ангелов заяви, че там, където свършва информацията, започва страхът. Една от главните цели на здравните власти са българските граждани да бъдат най-информираните граждани от ЕС, обясни здравният министър и благодари на всички медицински специалисти, а и на медии, които продължават да дават най-доброто от себе си, за да може хората да бъдат информирани.

Оперативният щаб отчете, че добрите тенденции.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев информира: В момента България е на 27 място в ЕС по заболеваемост и на 6 място на Балканския полуостров. На 9 място сме по смъртност в ЕС. 15 области имат заболяемост до 150 души на 100 000 души население и 13 области са със заболяемост между 150-300 души на 100 000.

С най-ниски показатели са Разград, Търговище, Кърджали, Смолян, Благоевград и Пазарджик. С най-високи показатели са Враца, Варна, Плевен, Перник, Русе и Кюстендил, отчете доц. Ангел Кунчев.

Въведените противоепидемични мерки рефлектират и върху заетостта на болничните легла. Заетите легла за неусложнени пациенти са 32%, а 44% са заетите интензивни легла.

Приблизително 20% от учителите и педагогически персонал е изявил желание да се ваксинират.

Костадин Ангелов: Ако мислим само за изборите, ще трябва да избираме нов народ

Костадин Ангелов: Ако мислим само за изборите, ще трябва да избираме нов народ

Политици се опитват да прокарат една мисъл, че няма достатъчно ваксини

Следващата седмица ще бъде възстановено практическото обучение в училищата и само на тези, които не могат да се проведат в електронна среда. Плановите приеми и плановата оперативна дейност също ще бъдат възстановени след отрицателен антигенен тест.

Премиерът разпореди да се възобновят плановите операции

Премиерът разпореди да се възобновят плановите операции

Борисов благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за солидарното разпределение на ваксините

Председателят на НОЩ генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски призова обаче да бъдем внимателни, да не се отслабва бдителността на хората, да се носят маски, да се спазва дистанция, дезинфеция и да се избягват масовите събирания и контакти, които биха могли да бъдат избегнати. Тенденциите бързо и лесно могат да се обърнат, особено при разпространението на новите разновидности на коронавируса.

Такива отрицателни и тревожни тенденции се наблюдават в Чехия и Великобритания.

"Само заедно ще излезем победители в тази битка. Колкото по-близо стоим един до друг и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане един лош спомен", категоричен бе проф. Ангелов.

Заболеваемостта, която отчитаме към днешна дата е приблизително 150 човека на 100 000 за 14 дни, отчете здравният министър.

Костадин Ангелов: Ако мислим само за изборите, ще трябва да избираме нов народ

Костадин Ангелов: Ако мислим само за изборите, ще трябва да избираме нов народ

Политици се опитват да прокарат една мисъл, че няма достатъчно ваксини

Проф. Ангелов посочи, че за последното денонощие са регистрирани 26 нови случая на 13 лекари, три медицински сестри, двама санитари, един фелдшер и седем друг медицински персонал. Към днешна дата кумулативният брой на диагностицираните медици е 9 045, броят медици на домашно лечение - 2 716, брой хоспитализирани медици - 117. Излекувани медици - 6 115", добави проф. Ангелов.

"Прави впечатление, че броят на излекуваните и броят на потвърдените случаи: за 7 дни 14 853 български граждани са излекувани и са с негативни PCR тестове, съответно 4 023 са потвърдените, разликата е повече от три пъти.

Броят на изследваните проби за деня са 7 565, намалели са с 2 077 от предходния ден. Броят на PCR тестовете е 4 151, броят на антигенните тестове - 3 414. 535 са новите случаи, което прави 7,1% от броя на изследваните проби или с абсолютна стойност 215 по-малко от предходните.

Ангелов не може да накаже директора на болницата в Сандански

Ангелов не може да накаже директора на болницата в Сандански

Болницата е общинска

От новите случаи 341 са изследвани с PCR тестове, с антигенни - 194. 55 са новохоспитализираните. 54 години е средната възраст на новодиагностицираните. 17 лица са под 19 години. В момента 3 681 български граждани са настанени в лечебни заведения. 348 са настанени в интензивни структури. 3 094 са излекувани. 143 642 е общият брой на излекуваните. 70 са починали. 8 349 е общият брой на починалите. 72 години е средната възраст на починалите.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%