Премиерът Бойко Борисов разпореди да се възобновят плановите операции. Той се позова на добрите показатели за разпространението на коронавируса от последните седмици у нас. Преди редовния брифинг Националният оперативен щаб докладва при премиера.

"Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им", разпореди премиерът Борисов на здравния министър.

Ситуацията в България по отношение на разпространението на COVID-19 трайно се подобрява, като основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга организация, докладва здравеопазването Костадин Ангелов.

Ръст на излекувани и починали от COVID-19 у нас

Ръст на излекувани и починали от COVID-19 у нас

Днес поставят първите ваксини на Moderna

По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС и на 9-то място по смъртност. В рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи.

Ангелов е уверен, че добрите показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки.

Удължават мерките до 31 януари 2021 г.

Удължават мерките до 31 януари 2021 г.

Следващото преразглеждане на мерките Ангелов предлага да бъде на 21 януари 2021 г.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава увеличение и на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с COVID-19. Мутафчийски добави, че продължава тенденцията за намаляване на броя болни в лечебните заведения.

Министър-председателят изрази благодарност към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за солидарното разпределение на ваксините срещу COVID-19 между всички държави членки на ЕС. Премиерът Борисов добави, че ваксинацията е от изключително значение и за справяне с новия щам на вируса.

Борисов: Кризата ни съсипа

Борисов: Кризата ни съсипа

Премиерът има усещането, че пандемията е в живота ни не от месеци, а от години