Родителите на недоносени бебета ще могат да прегърнат децата си за час. Това става за първи път у нас, съобщиха от фондация "Нашите недоносени деца".

Инициативата е част от Световния ден на кенгуру грижата, който се отбелязва на 15 май.

Недоносените бебета имат нужда от продължаваща грижа

Недоносените бебета имат нужда от продължаваща грижа

Фондация търси подкрепа за създаването на център

За първи път тя се отбелязва у нас по инициатива на Фондация "Нашите недоносени деца", а целта е да се подобри достъпа на родителите до техните хоспитализирани деца.

Кенгуру-грижата често води до намаляване на продължителността на болничния престой, намаляване на нуждата от скъпи здравни услуги, повишаване на родителското участие и възможности за обучение, по-доброто използване на средствата за здравеопазване, съобщават организаторите.

Обучават родителите как да се грижат за недоносените си бебета

Обучават родителите как да се грижат за недоносените си бебета

10% от бебета се раждат недоносени

В клиниката по неонатология в "Майчин дом" в София ще дадат възможност на майките да прегърнат недоносените си бебета. В момента в клиниката се грижат за 53 недоносени бебета.

Наричат кенгуру грижата лечебната прегръдка, защото се смята, че контактът кожа с кожа успокоява най-малките, успокоява и майките им.

АГ "Шейново" с инициатива за недоносените бебета

АГ "Шейново" с инициатива за недоносените бебета

Психологическа помощ за родителите

Препоръчително е бебетата да прекарват в прегръдките на майките си по един час на ден, но тази практика все още не се прилага у нас. В инициативата ще се включат още 10 болници в цялата страна.

"Преждевременно родените, с изключение на екстремно недоносените, могат да получават всички медицински грижи и процедури и върху гърдите на майката, не само в кувьоза", заяви д-р Бояна Петкова, медицински експерт.

В рамките на кампанията бе прожектиран и документалния филм "Животът, който предстои" (La vie a venir).