18 850 лв. са събраните средства за изграждането на център за подкрепа на недоносените деца и техните семейства.
Това каза за News.bg Надя Дренска от фондация "Нашите недоносени деца".

11 594 лв. са набраните средства по време на Коледния благотворителен базар "Подари мъничко вълшебство", а останалите 7 256 лв. са набрани по сметката на фондацията с основание откриване на семеен център.
Припомняме стартът на кампанията за изграждането на семеен център бе даден на 17-ти ноември - Световен ден на недоносените деца.

"В момента тече кампанията, свързана с нашите благотворителни календари. Кампанията ще приключи в края на януари, когато, надявам се, ще бъдат разпространени всички календари, които сме отпечатали", каза още Дренска. "Стартът е доста добър и се надявам да продължаваме да получаваме подкрепа", каза още тя. Надя Дренска заяви, че създаването на центъра е свързана и с намирането на партньори в дългосрочен план, които да спомогнат за неговото издържане.

Тя информира, че вече са направени постъпки за намиране на общинско помещение. "Най-важното нещо в момента е да получим подкрепа от Столична община във връзка с осигуряване на помещение.

Става въпрос за семейства, които имат деца с някакъв вид увреждане - двигателно, зрително или друго, така че не може да е каква да е сграда, а достъпна за хора с увреждания, на комуникативно място", каза още тя.

Годишно се раждат над 15 млн. недоносени бебета - те имат нужда от грижа

Годишно се раждат над 15 млн. недоносени бебета - те имат нужда от грижа

В София обсъждат най-новите практики и стандарти

Идеята за създаването на центъра се налага след проведено проучване през средата на 2015 г. сред семейства на недоносени бебета. Резултатите от проучването сочат, че 75% от родителите не са получили никаква психологическа подкрепа, а 70% от семействата са на мнение, че институциите у нас изобщо не помагат на семейства като техните.

60% от родителите споделят, че са получили оскъдна информация не просто за състоянието на тяхното дете, а за проблема недоносеност.

Правят безплатен ултразвуков скрининг на недоносени бебета през цялата 2017 г.

Правят безплатен ултразвуков скрининг на недоносени бебета през цялата 2017 г.

Записването започва от днес

"Основната идея на този център е да е място, където родителите могат да получат цялата информация, която им е нужна. Ние работим доста добре с лекарите, непрекъснато подготвяме информационни материали, които са с проверена и достоверна информация, тъй като смятаме за изключително опасно хората да се информират само в интернет форуми и групи", каза още Дренска.

Центърът ще предлага психологическа подкрепа както за семействата така и за техните деца. Статистиката сочи, че голям процент от недоносените деца дори да излизат привидно здрави от неонатологичното отделение впоследствие се сблъскват с доста проблеми в своето развитие и израстване.

"Може би 50% от недоносените деца страдат от някакъв вид затруднения в училище. Ако тези деца получат подкрепа навреме и качествена помощ от психолози, логопеди и друг вид терапевти шансът да се справят по-добре в бъдеще е огромен", каза още Дренска.

От самото си създаване Фондацията в подкрепа на недоносените деца в България работи в посока оказване на психологична подкрепа за родителите.
"Ние имаме психолози в нашата фондация, които за момента работят абсолютно доброволно със семействата, като предлагаме онлайн консултация. Но тя си има и някои недостатъци, защото не може да замести живия контакт", каза още Дренска.

Желанието на фондацията е с центъра да привлече повече специалисти, които да работят постоянно с тези семейства, за да им предложат наистина качествена услуга.