В Бургас отваря Център за работа с деца и младежи със специални потребности, съобщи Нова телевизия. 90 деца и младежи ще получават специализирана помощ в новоизградения и модерно оборудван дневен център в крайморския град.

Центърът е създаден от общината и е един от петте обекта по оперативната програма "Региони в растеж" в града. В него ще работят подбрани специалисти. 

С 20 млн. лв. от европрограма купуват медицински вертолет

С 20 млн. лв. от европрограма купуват медицински вертолет

Отпуснаха 108 млн. лв. допълнително по програмата за ремонт на пътища, училища

Преди няколко години сградата на Дневния център беше изоставена, рушаща се постройка. След като Общинският съвет я предостави на нуждите на бургаските деца и младежи с увреждания, сградата бе ремонтирана.

По думите на зам.-кмета на Бургас Йорданка Ананиева майките активно са подпомагали изграждането, оборудването и обзавеждането на Центъра. Там дневна грижа могат да получат близо 30 деца, а 60 могат да ползват почасово рехабилитационни услуги, работа с психолог и логопед, заяви зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

В Центъра има сензорна стая. В нея са обособени кътове за релакс, за изваждане на емоционалното състояние. "Ще се ползва от всички деца и младежи - групово или индивидуално. Имаме оборудван медицински кабинет, защото целевата група е такава", каза Мая Казанджиева, директор на дирекция "Социални дейности, здравеопазване и спорт".

В центъра има и кабинет по трудотерапия. Там вече изработват коледна украса. Според специалистите тези занимания помагат на младежите да разкрият потенциала си.

Майките също се включват в изработката на коледната украса, като имат възможност да наблюдават отблизо работата на децата си със специалистите.

От общината уточняват, че няма ограничение на продължителността за ползването на социалните услуги от децата и младежите в нужда. Дори тези, които са навършили 18-годишна възраст могат да ползват услугите на Центъра. При тях изостаналото развитие на практика не определя същите възрастови групи, както при хората, които са с нормално развитие.

"Повечето хора, които аз познавам и за които се грижим в нашите социални домове са от 26 до 30 години, които обаче са със психиката на дете", заяви зам.-кметът на Община Бургас Лорис Мануелян.

Припомняме, вчера имаше национален протест на социалните работници. 

Едночасов протест на социалните работници в цяла България

Едночасов протест на социалните работници в цяла България

Искат по-добри заплати и условия на труд