България е в челната тройка по фетална и неонатална смъртност в Европа и е една от страните с най-висок процент раждания чрез секцио - 42 на сто. Данните бяха представени по време на конференцията "Съвременна наука и практика при физиологичното раждане", съобщи БНР. Форумът се организира от европейски проект за изследване в областта на науката и технологията.

В държавите, в които предлагат продължаваща акушерска грижа на бременните жени, имат по-добри показатели за смъртност и травматизъм при бебета и майки. Това е в сравнение със страните, в които следват други модели, е мнението на специалистите.

Продължаващата акушерска грижа води до намаляване на преждевременните раждания. С нея се намалява и броя интервенции по време на раждането, има по-малко цезарови сечения, и по-малко фетална, неонатална и майчина смърт.

Това е модел, при който акушерките се грижат за бременната жена, както по време на бременността, така и по време на раждането, а и след него. В първата частна акушерска практика у нас припомнят за ролята на Дула. Терминът идва от гръцки и означава "жена, която служи".

На форума повече от 10 учени от цяла Европа ще запознаят българските специалисти с научно доказани практики за грижа за раждащите жени. В конференцията се включиха над 150 български акушерки и медицински специалисти.