В навечерието на своя професионален празник детските хирурзи на "Пирогов" отстраниха 30-сантиметров тумор, тежащ 5 килограма и половина. Интервенцията извършиха заеждащия Отделението по детска коремна хирургия д-р Стефан Стоилов и неговият екип. Благодарение на 4 часовата операция образуванието вече е извадено, както са отстранени и прилежащите лимфни възли от момичето и то се възстановява нормално.

До тази операция се стигна, след като близките на детето забелязват странно напълняване в областта на корема, продължаващо близо година. Оказва се, че момичето има овариална киста на единия яйчник, която е нарастнала толкова, че изпълва цялата коремна кухина. Детето е насочено към спешната университетска болница в София, където го оперира д-р Стоилов.

Детският хирург споделя, че не е виждал толкова голямо образувание при дете по време на своя професионален опит. Ако състоянието в постоперативния период се запази такова, лекарите обещават още днес да изведат от реанимация момичето и да го настанят в отделението, където да може да бъде с близките си.

Министър Николай Петров поздравяви всички свои колеги медици в България по повод 19 октомври, Ден на българския лекар. "Днес почитаме паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец - светец, посветил живота си на това да лекува хората и по тази причина избран за покровител на българските лекари", коментира Петров. 

"Да помагаш на нуждаещия се, да побеждаваш болката, да даряваш и спасяваш живот е мисия, за която човек трябва да се чувства призван. Медицината не е обикновено образование, което трябва да се завърши, за да се придобие специалност, тя е усещане, дълг и начин на живот", споделя в своето обръщение министърът. 

"Ето защо вярвам, че всички ние, положилите Хипократовата клетва, сме го направили с ясното съзнание, че се отдаваме на грижите за здравето на нашите съграждани, въпреки трудностите, с които се сблъскваме и въпреки саможертвите, които неминуемо правим", допълва още той.

Министър Петров отчита, че всички, които работят в системата на здравеопазването, знаят за незавидното състояние, в което тя се намира, но е убеден, че с общи усилия и воля за промяна ще успеят да се справят с предизвикателството, опазвайки и отстоявайки авторитета на лекаря.