Лекари, медицински сестри, санитари и служители в общинската болница в Димитровград са готови за протест. Те не са получавали целите си заплати от 2015 година. От тогава не са изплащани пари за извънреден труд и консумативи, съобщи БНР.

Димитровградската болница е поредната общинска лечебница, която е на ръба на оцеляването след болницата в Ловеч и във Враца.
В отворено писмо до общината, здравното министерство и националния омбудсман се подписаха 105 души от персонала. Исканията на служителите от Димитровградската болница са за нормални условия на труд.

Над половин милиард лева дължат болниците

Над половин милиард лева дължат болниците

Болниците във Видин, Бургас и Стара Загора също имат големи дългове

Ние не искаме да изплащаме дълговете на болницата с нашите заплати, ножът е опрял до кокала. За четири години нямаме работно облекло - чехличките струват 7-8 лева. 270 е заплатата. Оцеляваме просто, казаха медицинските лица.

"Ние искаме забавените си заплати от 2015 година. Така че ние сме готови и на протести и ако трябва, ще подадем оставки", заяви лидерът на КНСБ Златка Генчева.

Управителят на общинската болница в Димитровград д-р Матей Матеев, който подаде оставка припомни, че не са повишени цените на клиничните пътеки. "Само като си помислите, че се вдига минималната работна заплата, че се вдигат осигурителните прагове, а не се вдигат цените на клиничните пътеки. За какво да стоиш? Ако така са решили да закриват част от общинските болници, нека го закрият", обясни д-р Матеев.

Кметът на Димитровград Иво Димов уточни, че в момента общината не може да предостави тези средства за заплати.