Жители на село Драгичево готвят протестни действия.

Причината - в последните дни от Агенция пътна инфраструктура (АПИ) поставили мантинела, която затворя северния изход на Драгичво, в резултат на което голяма част от жителите на селото са принудени да карат допълнителни 8 километра, за да излязат на пътя за София.

Заради поставянето на мантинелата вчера, 23 януари, жители на селото са се събрали на общоселско събрание, на което са начертали следващите стъпки. Създаден е инициативен комитет, който ще внесе жалба до кмета Виктор Викторов и до съответните институции. Комитетът ще организира бъдещите действия на жителите на селото.

Жителите на Драгичето настояват за спешна среща с представители на пътната агенция, "Пътна полиция" - Перник, "Пътна полиция"- София, Областната администрация в Перник и Областната администрация в София.

На срещата вчера жителите очертали и всички минуси, които произхождат от новопоставената мантинела. Някои от тях:

  • няма да има резервен път за пътуващите от Перник към София и в случай на затваряне на пътя поради катастрофа, бедствие, необходимост от евакуация към София, няма да има алтернативен път;
  • увеличени разходи на време, гориво, пари, образуване на километрични задръствания сутрин и чувствително увеличаване на времето за пътуване;
  • вредни емисии;
  • проблеми с маршрутките, обслужващи не само Драгичево, но и Кладница и Рударци, поради удължените километри и време;
  • отказ на фирми да извършват доставки за магазините в горната част на селото, поради удължаването на маршрута, което оставя много възрастни хора без алтернатива.

Настояването на жителите на селото е северният път да се отвори възможно най-скоро.

Освен това обаче те се възползват от създалата се ситуация, за да поставят и други искания.
Заради ежедневните задръствания, в които пътуващите от селото губят много време, те настояват и за незабавно довършване на ремонта по пътя София - Перник. Това им искане е подкрепено и от жителите на съседните села Владая, Мърчаево, Рударци и Кладница, които активно ще се включат в протеста.