Разследващите пожара в психиатричната клиника към Университетската болница за активно лечение "Света Марина" във Варна, където 57-годишен пациент загина вследствие на 85% изгаряния, са открили части от запалка. Това обяви в ефира на Нова телевизия говорителят на Варненската окръжна прокуратура Радослав Лазаров.

Вероятно пациентът се е опитал да прогори това, с което е бил обездвижен, каза прокурорът, като така стана ясно, че разследването върви в посока, че починалият мъж ще понесе вината за собствената си смърт.

Лазаров обясни, че на този етап няма информация защо тази запалка е останала в пациента, въпреки контрола. Има вероятност при въдворяването му, което е било със съдебна заповед, да не е било възможно да му бъде направен обиск, предположи прокурорът.

Пациентът, загинал при пожар в болницата "Света Марина", е бил вързан

Пациентът, загинал при пожар в болницата "Света Марина", е бил вързан

Това е доказала проверка, извършена от администрацията на омбудсмана

За последната година това е втори инцидент в психиатрична клиника, при който загива пациент. Пациент на Държавната психиатрична болница в Ловеч почина отново при пожар през октомври 2023 г.

И във Варна мъжът е бил настанен сам в стаята, откъдето е тръгнал огънят. Проверка, извършена от администрацията на омбудсмана, доказа, че пациентът е бил вързан. Общо в трите отделения на психиатрията дежурни през нощта са един лекар, една медицинска сестра и един санитар.

Предмет на разследването е да се установят причините за това защо е бил вързан, каза Лазаров.

"Прокуратурата се занимава с проблемите на вината, а те са винаги индивидуални - трябва да установим дали има виновно поведение за настъпилата смърт", добави той. Също така Лазаров обясни обаче, че не може да се търси обща вина и вина на централно ниво за конкретна смърт на пациента, тъй като централното управление на здравеопазването не корелира с наказателно дирене на отговорност.

Лазаров обясни, че дори и например да има пари за денонощно видеонаблюдение и да се монтират камери, то трябва да има човек, който да наблюдава тези камери.