В Разлог започна масово тестване за коронавирус. Проби ще бъдат взети първо от персонала и от настанените в местните домове за възрастни хора, както и служителите на Социалния патронаж, съобщи bTV.

"Започна масово тестване за COVID-19 в Разлог. На този етап в населеното място ще бъдат тествани 400 души, толкова са наличните тестове. Предстои да се направи списък с граждани, които имат желание да проверят дали имат коронавирус", заяви кметът на Разлог Красимир Герчев.

Взети са проби на 86 души, от тях две са показали наличие на антитела. Според Герчев тестовете са намерени със съдействието на негови приятели. Очаква се общо 1000 теста да бъдат закупени със средства от общинския бюджет и дарения.

След Великден се очаква да бъдат тествани полицаите и пожарникарите.Той допълни, че преди началото на учебната година на учителите също ще бъде взета проба за коронавирус. Кметът коментира, са стигнали до идеята за масово тестване, защото Разлог е близо до Банско, а ски курортът се оказа огнище на заразата.

Над 25 хил. туристи циркулираха през януари и февруари в този регион. На този етап взетите мерки ще бъдат достатъчни, за да направим анализ на картината, смята кметът.

Междувременно масовото тестване в Банско продължава, но е преустановено записването на нови желаещи да направят тест до Великден.