Над 30 са незаетите лекарски практики в Смолянска област. Един път в седмицата медик стъпва в десетки села в региона. В някои населени места лекари вече се търсят в социалната мрежа фейсбук. На медиците хората предлагат всичко каквото могат, включително и домашна храна, съобщава Нова телевизия.  

Един в месеца лекар ходи във високопланинското село Сивино. Там живеят около 150 души, основно пенсионери. Хората споделят, че имат нужда от лекар повече, отколкото от хляб.

Кметът на селото Асан Даракчиев обяснява, че хората са предимно възрастни и често вдигат кръвно. Тогава се налага да викат линейки от Смолян. Понякога, докато дойде линейката, може да е фатално за пациента.

Именно това принудило хората да търсят лекар по социалните мрежи. Съгласни са на пенсионер или само на медицинска сестра. Вече дори има апартамент, който е обзаведен и очаква лекар, който да се настани.

Кметът споделя, че имат апартамент, кабинети, всякакви условия, само да има желаещ.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов обяснява, че ще кандидатстват за една високопроходима линейка. Болницата щяла да съдейства да я обезпечат със специалист и по график ежедневно да обикаля общината. Така хората ще знаят в кой ден ще имат лекар.