Тютюнът е смъртоносен във всяка форма и застрашава здравето на белите дробове на всеки, изложен на него. Тютюнът убива един човек на всеки четири секунди. Това заяви д-р Скендер Сила - ръководител на Световната здравна организация за България по повод 31 май- Световния ден без тютюнопушене.

По повод Световния ден без тютюнопушене в София, Благоевград и Враца пушачите ще могат да изследват състоянието на белите си дробове като акцентът е върху пушенето на бездимни цигари. Досега няма изследване този вид пушене колко е безвредно за хората.

Новите тютюневи изделия съдържат химични вещества, които са подобни на съдържащите се в традиционните тютюневи изделия и са точно толкова вредни за здравето. Болестите, причинени от тютюна преждевременно убиват 17 000 души в България. В същото време повече от 2 млн. възрастни в България продължават да пушат всеки ден, заяви д-р Сила.

Според председателя на Сдружение "България без дим" д-р Маша Гавраилова България изостава в сравнение с останалите страни от ЕС по отношение на рестрикциите, които ограничават тютюнопушенето. За разлика от Европа, в България все още масово виждаме реклами на цигари, които пропагандират търговията с тютюневи изделия.

Българското Министерство на здравеопазването не прави достатъчно, заяви д-р Гаврилова. Например - това, което става със забраната за тютюнопушенето - забраната за рекламата на тютюневите изделия, външната реклама, рекламата на местата за продажба. По думите й контролът е занижен и неефективен, не се изпълняват международни документи, според които трябва да се предотврати намесата на тютюневата индустрия, когато се решават въпросите на общественото здраве.

Протоколът за незаконната търговия още не сме го ратифицирали, акцизите на тютюневите изделия са ни на минимума, а кога ще стигнем максимума - не се знае. Няма достатъчно места, където хората да потърсят и да получат грижа, за да се откажат от пушенето, не работим с младите хора, изреди д-р Гавраилова.

Толкова много има да се прави, че за съжаление този ден е само един, който да го споменем. Много сме зле, за съжаление - много сме зле. На книга имаме въведена забрана, но тя много често се нарушава. Не е ефективен контролът - това е най-важното, което трябва да бъде направено.