На територията на Столична община няма регистриран случай на заразяване с COVID-19. Това обяви д-р Данчо Пенчев, директор на Столична регионална здрава инспекция пред свикания оперативен щаб на Столичната община за превенция на разпространението на корона вируса, съобщиха от Столична община.

На този етап София разполага със свободен брой легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми. Здравните заведения в София разполагат с необходимия брой медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани, както и необходимите индивидуални защитни средства. 

Вече четирима заразени с новия коронавирус у нас
Обновена

Вече четирима заразени с новия коронавирус у нас

В Плевен и Габрово

По заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова Втора градска многопрофилна болница се подготвя да поеме случаите на заразени с COVID-19 при необходимост. За това са осигуряват нужните апаратура, медицински персонал и защитни облекла.

В няколко болници - "Пирогов", Александровска, ВМА, Белодробна и Инфекциозна е въведена допълнителна организация и готовността за реакция.

Съветът на лекарите към всички граждани, които имат вирусни симптоми, е първо да се обадят по телефона на личния си лекар, да изпълняват стриктно неговите указания и да не предприемат посещение в медицински центрове. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона със Столичната регионална здравна инспекция. Гражданите, на които е наложена карантина, трябва стриктно да я спазват.

Превозните средства на градския транспорт и метростанциите в София ще се дезинфекцират допълнително. Допълнително се обработват с дезинфектанти парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си

Висока лична хигиена и без контакт с болни - най-важното за борба с коронавируса

Висока лична хигиена и без контакт с болни - най-важното за борба с коронавируса

Търсете информация от компетентните институции

Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция. Детските градини работят със засилен филтър на вход за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция. Същите мерки се въвеждат и за общинските социални услуги.

По четири пъти дневно ще се дезинфекцират всички помещения на институции, които работят с граждани. Препоръчва се на всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат мерки за почистване с дезинфектанти четири пъти дневно.

Столична община отменя всички общински масови мероприятия като се изпълняват стриктно указанията за спортни и културни мероприятия на националния щаб

Борисов зове за лична самодисциплина за коронавируса и без презапасяване с храни

Борисов зове за лична самодисциплина за коронавируса и без презапасяване с храни

Смятат, че нулевият пациент е дошъл от Гърция

Препоръчва се гражданите да ограничат максимално социалните си контакти, да спазват добра лична хигиена. Призоваваме гражданите да са спокойни и да се информират от официалните източници.