"Считаме, че единият нулев пациент, заразен с коронавирус, е дошъл от Гърция." Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерския съвет за това какви мерки ще вземе правителството за проникването на коронавируса в България.

Борисов обясни, че събирането в Министерския съвет днес е, за да са облекат в решения мерките, които се взимат, взети са и ще продължават да се взимат, за да може хората да са спокойни, да виждат, че максимално се опитваме да ограничим вируса. 

За съжаление след Китай, Италия е точка, в Гърция също има заразени хора, каза той. 

Борисов иска водонепроницаемо облекло срещу коронавируса

Борисов иска водонепроницаемо облекло срещу коронавируса

"Каквото за всички, това и за нас"

По думите му се виждало, че най-високо технологичните нации пострадаха най-много в момента. Проблемът е, че освен паниката, която там се създава, всички държави са издали заповеди за забрана за износ на медицински санитарни материали, каза премиерът.

Вече четирима заразени с новия коронавирус у нас
Обновена

Вече четирима заразени с новия коронавирус у нас

В Плевен и Габрово

Бойко Борисов отчете, че имаме около 4 000 нови платени теста, плюс още 3 000, които са достатъчни. 50 000 маски и облекла са договорени от Турция, за да може камионът да тръгне веднага. "Няма да чакат плащането, защото знаят, че си имаме доверие", подчерта министър-председателят.

Мерките ще бъдат една по една, за да бъдат лишени от всякаква политическа оценка. Ако някой може да намери по-добри специалисти, да ги доведе, призова Борисов.

Премиерът е на мнение, че ние сме били достатъчно дисциплинирана нация, за да знаем, че не става само със спазване на хигиената, но и с общуването. "Ако хората не разберат, че личната самодисциплина, просто трябва да си помогнем сами. Няма никакъв смисъл да се презапасяват хората с храни, защото създава паника, тягносно настроение", посочи Борисов.

Лекари: От много хора не се спазва наложената карантина

Лекари: От много хора не се спазва наложената карантина

Да се спазват инструкциите, които се дават от епидемиолозите

Премиерът е разпоредил на министъра на вътрешните работи пред болниците да стои по един полицейски патрул. Освен това Бойко Борисов ще се срещне днес в 14 ч. с големите компании, които се занимават с производство на медицински материали. В рамките на 1 месец можем да си произведем достатъчно маски и облекла в България, смята той.

Борисов иска да се покаже, че сме дисциплинирана нация и нищо не ни плаши, за да може с общи усилия да преодолеем този бич. "Това може да доведе до тежка финансова криза и за това трябва да сме единни и мобилизирани", заръча министър-председателят.

Борисов дори забрани на министрите да си ходят от министерствата, за да му бъдат на 24-часово разположение. "Искам да сте на разположение 24 часа, за да мога да ви намирам на секундата", заповяда премиерът.

Два случая на коронавирус у нас
Обновена

Два случая на коронавирус у нас

Новината беше потвърдена

Той нареди на здравния министър Кирил Ананиев да замине за Габрово да провери маските и облеклата, да се дадат допълнително. Премерът е разпоредил на МВР колите да бъдат със специален режим на движение. "Не искам да чуя свършиха ни, нямаме", заръча Бойко Борисов и посочи, че на докторите също е разпоредено да не влизат в контакт.

От своя страна проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на националния щаб за коронавируса, заяви, че болниците в Габрово и Плевен са поставени под карантина. Това са единствените болници в региона и не може да бъде оставено населението без достъп до тях, посочи той.

За ограничаване заразата на коронавируса, Министерският съвет прие следните мерки:

Първата мярка е Министерство на здравеопазването да издаде заповед за обявяване на специален режим на действие на болниците в Габрово и Плевен.

Втората мярка отново е към Министерството на здравеопазването чрез главния санитарен испектор да се предадат на болниците и на всички директори последните ъпдейти от китайска страна, които са за лечението, диагностиката и патофизиологията на коронавируса.

Кристиан Вигенин: Без паника за коронавируса!

Кристиан Вигенин: Без паника за коронавируса!

Не разбирам смисъла от драматичен брифинг в 12 през нощта, коментира депутатът от БСП

Третата мярка е да се напомни на медицинските директори и областните щабове в срок до 12 часа да посочат какви са резервите с легла на всяко регионално ниво. МЗ да обезпечи всички неоходими маски, обекла и там, където няма, да преоборудва и оборудва с нови легла или каквото е необходимо.

Четвъртата мярка са разработванено на ясни правила за изразходване на средствата за ограничаване на коронавируса и кой ще ги разходва.

Петата мярка е забрана за износа на медицински материали - маски и защитни облекла

Затворена е белодробната клиника в плевенската болница
Обновена

Затворена е белодробната клиника в плевенската болница

Цяла нощ са издирвани близки и лекари край пациента с коронавирус

Шестата точка е за взимане на допълнителни мерки за регионите, засегнати с коронавируса. Препоръчва се да бъдат забранени учебните занятия и да бъдат въведени дистанционни мерки на обучение. За това премиерът Бойко Борисов заръча на образователния министър Красимир Вълчев да обясни. Зелените училища, лагерите и екскурзиите да бъдат отменени, отмяна на културните събития - само за регионите с коронавирус.

Културният министър Боил Банов настоява обхватът да се разшири за културни меропрития за цялата страна. Щабът подкрепя безусловно това. По-добре превантивно да се опитаме да се защитим, а като минат няколко седмици да се види каква е ситуацията, каза премиерът.

Пациентът от Плевен със съмнения за коронавирус е изолиран

Пациентът от Плевен със съмнения за коронавирус е изолиран

В белодробното отделение лежат около 20 души, на всички е взета проба

Седмата точка е да отпаднат всички мероприятия с деца в районите, където е обявен коронавирусът. В останалата част от страната спортните срещи без публика.

"Ако така върви светът, съм убеден, че ще отложат и Олимпиадата. Затваряйте всичко", заръча премиерът и посочи, че е против да се затворят за влизане и излизане градовете. Борисов счита, че това е крайна мярка, но за България му се вижда, че щяло да се създаде паника така.

Бойко Борисов още веднъж обясни, че целта на събирането е да са информирани абсолютно открито хората. Малко по-късно Борисов има разговор по скайп с всички областни управители на градовете, за да може на местно ниво да се изпълняват мерките. 

В София няма регистриран с коронавирус, но 4 пъти дневно дезинфекцират офиси

В София няма регистриран с коронавирус, но 4 пъти дневно дезинфекцират офиси

Заразените ще се поемат от Втора градска многопрофилна болница

Осмата точка е, че е по отношение на Министерството на отбраната е изготвен кризисен план на военните болници. Трябва да бъдат уведомени по дипломатическа линия другите държави защо прилагаме такива мерки. Щабът продължава в оперативен план да работи.

Деветата точка е да се защитят социалните работници в институциите - с маска, облекло и да се спазват 2 метра дистанция. Общо 254 болнични са издадени за карантина.

"Да слушаме докторите и специалистите", препоръча Борисов и посочи, че по-добре хората да са весели и жизнени, отколкото да са паникьосани.

Десетата точка е да се забранят командировките. "Коронавирусът не подбира", предупреди премиерът, като вчера се натикал между 10 000 души, прегръщал се и се целувал.

Състоянието на жената от Габрово със съмнения за COVID-19 се подобрява

Състоянието на жената от Габрово със съмнения за COVID-19 се подобрява

Преустановен е приемът във вътрешното отделение на болницата