Затворена под карантина е белодробната клиника в плевенската болница, където бе лекуван 27-годишният мъж с положителна проба за коронавирус. Не се изписват болни, съобщи пред БНР говорителят на кризисния щаб в Плевен Момчил Георгиев.

По думите му са взети мерки за сигурността на лекарите и медицинските сестри. Взети са проби от всички, които са контактували с пациента, за който се чакат окончателните проби дали има коронавирус. 

Вече четирима заразени с новия коронавирус у нас
Обновена

Вече четирима заразени с новия коронавирус у нас

В Плевен и Габрово

В многопрофилна университетска болница "Доктор Георги Странски" продължава заседанието на кризисния щаб след потвърдените два случая на зараза с коронавирус - мъже на 27 и на 61 години.

Двамата пациенти са били в една болнична стая в белодробната клиника. Състоянието им в момента е добро, каза доктор Явор Иванов след проведено лечение, свързано с техни заболявания.

В сградата на болницата влезе и вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Там бе извикан и началникът на регионалното управление на образованието в Плевен, за да е наясно с новите мерки, които ще бъдат разпоредени от кризисния щаб.

В кризисния щаб влизат всички началници на клиники към болницата, каза говорителят Момчил Георгиев

Коронавирусът показал, че светът не е готов за бърза реакция

Коронавирусът показал, че светът не е готов за бърза реакция

Нямало е как да бъде задържан този вирус, според доц. Андрей Чорбанов, ръководител на лабораторията по експериментална имунология в Института по микробиология

"Цяла нощ е текло издирване на близки, лекарите, които са били в контакт с болния. Взети са проби и са поставени под карантина. Болният също е поставен под карантина, както и човек, бил с него в стаята също е поставен под карантина. Всичко е дезинфекцирано. Състоянието на болния, по-точно съмненията, защото още не е потвърдено заболяването (с коронавируса), е много добро. Той отговаря много добре на лечението. Постъпил е със симптоми на грип и евентуално пневмония", уточниха от болницата.

По думите на директора на Плевенската регионална здравна инспекция д-р Атанас Гарев са взети проби и от хората, контактували с пациента, за когото има съмнение за коронавирс. Проби са взети от родителите му и братята му. Пациентът няма деца

Борисов зове за лична самодисциплина за коронавируса и без презапасяване с храни

Борисов зове за лична самодисциплина за коронавируса и без презапасяване с храни

Смятат, че нулевият пациент е дошъл от Гърция

Взети са проби за коронавирус от около 20 пациенти, които са в белодробната клиника. Те са се лекували заедно с 27-годишния мъж.

Препоръката на Кризисния щаб в Плевен е да се ограничат контактите след положителните проби на двама мъже за коронавирус. В града са преустановени всички масови културни и публични прояви.

По думите на вицепремиера по сигурността Красимир Каракачанов националният кризисен щаб е изработил препоръчителни мерки за тази ситуация, които в Плевен и в Габрово стават задължителни.

Наблюдават се и чуждестранните студенти в Медицинския университет в града.

"Мерките са да се ограничат публичните мероприятия. Най-вероятно ще удължена грипната ваканция, която сега е до сряда. Най-важна е личната хигиена. Няма място за паника. Все още има граждани, които попадат в графата така наречения рисков контингент, прибиращи се от рискови държави, оказват неразбиране затова, че трябва да бъдат прегледани и ако се наложи хоспитализирани", каза той.

Очаква се кметът на Плевен Гьорг Спартански да издаде заповед за спиране на детските ясли и детските градини.