Ваксината срещу коронавирус няма да е задължителна и ще бъде безплатна за българските граждани, които пожелаят да си я поставят.

Това заяви здравният министър Костадин Ангелов при посещението си в Стара Загора.

Той посочи, че на този етап България е заявила над 2 млн. ваксини за уязвимите групи от населението - хората над 65-годишна възраст, такива с хронични заболявания и служителите на първа линия.

"В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора, за което се говори в публичното пространство. В ИАЛ не са постъпвали документи за клинични изпитвания на ваксина у нас", допълни още проф. Ангелов.

Той изрази впечатлението си от организацията и координацията между всички структури на територията на област Стара Загора - РЗИ, болници, полиция, всички, които са ангажирани в борбата с коронавируса.

Ангелов посочи, че от началото на епидемията в областта са установени 422 положителни случая, от които активни са 165, а починалите са 18. Към днешна дата 17 са хоспитализираните пациенти, като всички те са настанени в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

В областната болница има създадена готовност за разкриване на допълнително 143 легла, а при по-голям натиск върху системата и още 40 легла.

Здравният министър обясни, че освен УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" има още две лечебни заведения на територията на областта, които са определени да провеждат лечението на пациенти с COVID-19 - МБАЛ Казанлък и МБАЛ Тракия.

При по-голямо натоварване на системата е създадена възможност и други лечебни заведения, разположени на територията на областта, да приемат пациенти с коронавирусна инфекция, стана ясно още от думите на Ангелов.

"По време на срещата ми с областния кризисен щаб разговаряхме с представители на Тракийския университет относно откриването на новата академична учебна година и обучението на студентите по медицина. Моето мнение е, че тя трябва да започне присъствено, защото медицина не се учи по електронен път. За да можем да създадем един подготвен лекар, той трябва да работи пряко с пациентите си, да комуникира с тях и да може да извършва всички необходими манипулации, което няма как да се случи дистанционно", коментира здравният министър.