COVID ваксините пътуват към България и ще са в страната, или на 25 декември вечерта, или на 26-ти сутринта. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред bTV.

Имало вероятност той да е първият ваксиниран, но това ще се реши ден по-рано от ваксинационния щаб, поясни здравният министър.

В първата фаза от ваксинирането дози ще получат хората на първа линия - лекари, фармацевти, стоматолози и пр. Втората фаза включва държавните служители, а във фокуса на третата фаза ще са възрастните хора.

МЗ публикува подробна информация за ваксината на "Пфайзер"

МЗ публикува подробна информация за ваксината на "Пфайзер"

Препаратът се разпространява под наименованието Comirnaty

Приоритет на министерството е българските граждани да бъдат информирани за ваксината, коментира още Ангелов. Той обяви, че в дните между Коледа и Нова година ще се проведе мащабна информационна кампания, а от днес вече е достъпно и пълното описание на препарата в два варианта - за медици и лица, специализирани в материята, както и за редови граждани, които нямат тесни познания в областта.

По думите на здравния министър всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще може да го направи. Това обаче най-вероятно ще стане в следващите месеци, а заявки ще се подават при личните лекари, които от своя страна ще преценяват дали даден пациент има прoтивопоказания за поставяне на ваксината.

Първият ваксиниран българин - на 27 декември
Обновена

Първият ваксиниран българин - на 27 декември

Ваксинирането ще започне едновременно в три големи града

"Първата ваксина, която е излязла, е показана за лица над 16 години. Кратката характеристика и информацията за пациента отговаря на всички въпроси. Вече няма място за страх", увери проф. Ангелов.

Стана ясно още, че ваксината предпазва и от новия щам на COVID-19 заради който България временно спря полетите от и до Великобритания. По-рано през деня обаче заповедта беше отменена, а здравният министър обясни, че по-рано информацията за новия щам е била оскъдна, а сега се знае, че той протича не по-различно от разпространената вече инфекция.

Проф. Ангелов не потвърди информацията, която се появи в редица световни медии, а именно, че новият щам заразява и деца - групата, която досега беше неподатлива на COVID-19.

Ваксините предпазвали и срещу новия щам на COVID-19

Ваксините предпазвали и срещу новия щам на COVID-19

Проф. Илко Гетов е категоричен, че ваксината няма как да промени генетичния ни код

"Информацията, която имаме е, че този вирус може да се контролира по начина, по който се контролира и сега. Препоръките са, че трябва да се разрешат пътуванията между държавите. Трябва да се въведе представяне на PCR тест 72 часа преди пътуването и разбира се този пътуващ човек да се постави под 10-дневна карантина. Тъй като в момента са празници, ние не можем да оставим българските граждани в Англия. Ние трябва да покажем цялата грижа", обясни здравният министър.

Той не даде конкретика - кога ще бъдат разхлабени мерките, като заяви, че всичко зависи от темповете, с които се разпространява заразата.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.7%

Само с руската ваксина 12.5%

Няма такъв вирус 7.8%