Задължителните петвалентни ваксини за децата ни не са опасни за бебетата, увери от ефира на bTV Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

"Ваксините са придружени със сертификат за качество, не са минали са регистрационен режим, защото законодателят е дал право на министъра при изпълнение на големи национални програми, не се ползва търговската мрежа. Министърът има такова правомощие", опита се да внесе спокойствие заместникът на Петър Москов.

"Това, че ваксините са забранени за търговия, означава, че няма регистриран притежател на решение за употреба, който да търгува в мрежата. Няма смисъл министърът да ги регистрира", каза Пенков.

Веднага след това запитан дали са: "Забранени за употреба в България", Бойко Пенков каза: "Ако министърът иска, може да ги регистрира". От думите му стана ясно, че ваксините са: "Безопасни, но неразрешени".

Заместник-министърът на здравеопазването се опита да постави проблема в световен мащаб: "В целия свят има недостиг, тази криза може би ще се разреши през 2017 година. Задължени сме да осигурим ваксини на децата. Имаме добър диалог, но когато се каже, че няма производство и те не могат да ги осигурят - трябват ни още 80 хиляди поливалентна ваксина", уточни Пенков и каза че има такива ваксини на Канадския пазар, в Индия също, казват, че имат сравнително качество.

Бившият зам.-министър Стефан Константинов заяви, че не можем да кажем опасни ли са или не ваксините, но има проблем да се прилагат в България.

"Няма небходомия сертификат за качество - може опаковката, съставките да са му същите, но не е произведен директно от Франция, а е поръчан, произведен и разлят в Турция. Не може да сложим автоматически знак на равенство между едното и другото лекарство (произведено във фабриката и поръчано от фабриката да се произведе в трета страна - б.р). Привърженик съм на ваксините, но тези непрофесионални действия на министерството наляха вода в мелницата на противниците", каза Константинов.

Настоящият заместник министър Бойко Пенков веднага прочете, че ваксината Пентаксим е със субстанцията е произведена във фабриката. На думите му бившият здравен министър Таня Андреева, която е и гинеколог уточни: "Има условности, когато една ваксина пристигне в контейнери и след това се разфасова в страна, която не е член на ЕС".

Тя заяви, че след като конкурса за доставка на ваксини се е провалил, от фирмата, оригинален производител са изпратили официално писмо да предоставят дори по-малки количества от нея. На тези дими настоящият зам.-министър Бойко Пенков отговори: "Имаше предложение да купим ваксини през декември с изтичащ срок през март".

Бившият здравен министър Стефан Константинов от първото правителство на ГЕРБ поясни, че цялата сложна процедура е да се гарантират правила, че това, което идва тук има сертификати, годности. "Не е вярно, че регистрацията на едно лекарство дава право само за търговията му, ако беше така процедурата щеше да е в Икономическото министерство", каза Константинов. Като лекар той уточни, че винаги има странични реакции, макар и минимални, при поставянето на ваксините и това трябва да се проверява.

Относно другата ваксина, която ни е дарена от Турция за хепатит Б стана ясно, че тя стои в складове, не е ползвана. Решението за нея е било взето на база на оценка на риска от профила на бежанския поток, който идва към страната ни.

Бойко Пенков увери, че правилата били спазени. "Турската страна се е съгласила да предостави дарение. То е на базата на договор между България и Турция. Допълнително са дарени 100 хил. ваксини "Еувакс", който не е разрешен за употреба в България.

"Ваксината се пази в складове при правилни условия. Дай Боже да не бъде ползвана!", каза Пенков. Двамата бивши министри на здравеопазването бяха категорични, че публичността е спряла употребата на "Еувакс". "Сега седи на склад и ще стои, но вероятно щяха да бъдат приложени тихомълком", каза Андреева, на което Пенков отсече: "Лъжа".

На опита на зам.-министър Бойко Пенков да защити употребата на "Еувакс", че всички лекари у нас са ваксинирани с нея, д-р Стефан Константинов даде следния пример: "Д-р Константинов караше кола и с оловен бензин преди години, но сега кара с безоловен, времената се променят, нещо отпада. Вредна ли е или не ваксината - факт е, че министерството трябва да спазва законите. Тази ваксина е била регистрирана преди време, но сега не е".

Зам.-здравният министър Пенков увери, че качеството на ваксината било гарантирано от... Турция. "Турският регулатор дава сертификат за качество", каза Пенков на въпрос как можем да бъдем сигурни за качеството на ваксината "Пентаксим". От разговора стана ясно, че само за един от елементите на петвалентната ваксина знаем със сигурност.

За д-р Константинов: "Въпросът е принципен и засяга доверието в институциите".

Бившият здравен министър в кабинета "Орешарски" Таня Андреева обясни, че в предложението на министъра на здравеопазването до Министерския съвет за не е описано какви точно ще са ваксините, които ще бъдат дарявани от Турция. "Пише петвалентна и ваксина срещу Хепатит Б педиатрична", каза тя. "Като бивш министър не бих си позволила компромиса да поставя южнокорейска ваксина, която е извън всякакви правила".

Бойко Пенков веднага репликира: "Никой не си е позволил да се ползва южнокорейска ваксина за имунизация на деца. Турската страна дарява, защото не може да продава нерегистрирана ваксина, нашето правителство ползва законовия ред и дава на лекарите да направят имунизацията.

Като лекар д-р Стефан Константинов призна, че винаги се появява малък процент странични ефекти при употребата на ваксини. "Ако се случи нещо сега, към кого да се обърнат пациентите", запита Константинов.

"Ако се обърнат към френската фирма, от там ще ги препратят към завода в Турция. Ако потърсят отговорност от завода в Турция, те ще кажат, че това е дарение и може по пътя нещо да е станало. Ако се обърнат към нашето министерство - вероятно сегашният министър Петър Москов ще е депутат и ще каже, че настоящите управляващи са виновни. Отговорността се размива, когато няма ясни процедури", обясни Константинов.