Над 9,5 млн. лева са заделени за ремонт и нова апаратура за централната и на периферните военно-медицински болници. Това заяви директорът на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

По отношение финансовата част от тази година ВМА няма дългове нито към Българската банка за развитие, нито към доставчиците, похвали се той.

Въпреки лимитите, наложени от НЗОК, имаме по-голям приход от миналата година със 7 млн. лева. За допълнителни възнаграждения са отишли 2,2 млн. лева. Това ще е основната линия за 2019 г. - усъвършенстване на базата и удовлетвореност на заплащането.

ВМА няма дългове, отчете Мутафчийски

ВМА няма дългове, отчете Мутафчийски

Над 1 млн. лева се очаква да струва ремонта на операционния блок на болницата

Има намаляваща тенденция към напускане на медицински сестри, изтъкна Мутафчийски за тенденцията в болницата по отношение голямото текучество на медицински персонал. Този процес е спрян до 50 души на година, докато към 2014 година броят на напусналите е достигал 200 души.

Предстои доставката на нов ядрено-магнитен резонанс. Нова рентгенова апаратура, както и томография от последно поколение са част от подобряването на системата и условията, в които работят специалистите.

"Всеки български военнослужещ има право на еднакво осигуряване във всички болници, затова ВМА насочва усилия и в периферните болници", каза още началникът.

ВМА отбелязва "140 години Военномедицинска служба"

ВМА отбелязва "140 години Военномедицинска служба"

ВМА редовно участва със свои екипи в преодоляване на кризи по целия свят

Иновативни за страната операции са извършвани във ВМА, а отделението по травматология запазва водещото си място в страната, отбеляза Мутафчийски.

Очаква се ръст с около 15% на приетите болни. Над 127 000 прегледа са извършени за изминалата година. С 3000 души повече е приела болницата, като към края на годината са били 32 000 души.

Състоянието на здравното заведение се подобрява само когато екипът е убеден в идеята, че ВМА е кауза, подчерта Мутафчийски. Той подчерта наградата от ЮНЕСКО, с която ВМА е първата болница в класацията с такова отличие.

"Особено сме удовлетворени, че съмишлениците стават все повече", допълни началникът.

На тържествената церемония за годишнината от създаването на Военномедицинска академия присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя акцентира за модернизацията и условията на лечение. "И най-добрата апаратура без човешкия потенциал ще остане неизползваема", категорична беше Фандъкова.

Тя пожела все повече млади хора, мотивирани и с интерес да станат част от екипа на Академията, както и повече излекувани пациенти.

Знаем, че да служиш на здравеопазването във ВМА е мисия, заяви зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, който благодари на целия лекарски състав за всеотдайната работа.

ВМА проверява готовността си за бедствия и епидемии

ВМА проверява готовността си за бедствия и епидемии

Демонстрират действия при засягане от бактериологично или химично замърсяване

По случай 127-годишнината от създаването на Военно-медицинска академия паметникът на милосърдието пред сградата беше окичен с венци. Празникът беше почетен от военни части на тържествена церемония.