От днес официално може да се дарява кръвна плазма и във Варна. В морския град вече са пристигнали т.нар. сетове, чрез които ще се извлича плазмата от преболедувалите COVID-19 пациенти, съобщи Нова телевизия.

"Ще направим предварително определен график, за да няма струпване на кандидатите да дарят кръвна плазма - както през първи ден, в който идват за преглед, така из а следващото им идване за самата процедура", заяви д-р Жанина Йорданова, директор на РЦТХ- Варна.

По думите й центърът може да обслужи между 10 и 12 души кръводарители. "Могат да се дарят между 30 до 36 единици плазма, която да се насочи за нуждаещите се пациенти. Дарителите трябва да са между 18 и 65-годишна възраст, да не страдат от хронични заболявания и да не приемат лекарства и да не са боледували от Хепатит", предупреди д-р Йорданова.

"Дарителите трябва да са дали положителен PCR тест за COVID-19 и да са минали 40 дни от него", уточни тя. След това те трябва да преминат първоначален преглед в центъра и да им се вземе кръв за установяването на антитела и ако имат такива се канят по определен график за даряване.

В рамките на днешния ден ще бъдат направени три процедури и се преглеждат седем души, желаещи да дарят кръвна плазма, заяви д-р Йорданова.