Собствениците на нито един хотел в област Велико Търново не са заявили желание техният обект да стане болнична или карантинна база за Covid-19. До пролетта се затварят знакови туристически обекти в архитектурния резерват Арбанаси.

Това съобщи БНР, позовавайки се на Петър Стефанов, председател на областната организация на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Общият брой на хотелите, хижите и къщите за гости в област Велико Търново е 117. В тях се предлагат близо 5000 легла. По думите на Стефанов при крайна необходимост ще бъдат осигурени стотина хотелски легла. 

Хотелиерите осигуряват над 3 хил. легла за болни от COVID-19

Хотелиерите осигуряват над 3 хил. легла за болни от COVID-19

Министерството на туризма няма да определя кои хотели ще бъдат включени в списъка като карантинни

За ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция до 20 март за туристи се затварят Констанцалиевата къща в Арбанаси и църквата музей "Рождество Христово", която е национален паметник с уникалните си стенописи от XVI-XVII век. Музейните обекти ще приемат индивидуални посетители само след предварителна заявка.

Хотелите нямало да стават болници - приемат само хора с леки симптоми

Хотелите нямало да стават болници - приемат само хора с леки симптоми

Практиката в чужбина била всеки по-тежък случай да се премества в лечебно заведение

Припомняме, на 3 ноември вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска браншът да отдели хотели за болните и карантинираните от коронавирус.

Хотелиерите не приеха радушно тази идея. Мотивът им бе, че и сега по наредбите във всеки хотел има карантинни стаи. Ако в хотела се появят туристи със симптоматика на коронавирус, те трябва да бъдат отделени. От бранша веднага поискаха хотелиерите да дават легла за COVID болни, но при авансово плащане.