Уникална по рода си операция за отстраняване на карцином извършиха лекари от Военномедицинската академия.

49-годишната пациентка потърсила помощ от ръководителя на УНГ-клиниката на ВМА Венцислав Цветков, след като близо година била лекувана от различни специалисти в страната. Тяхното окончателно мнение обаче било, че не могат да й предложат адекватно оперативно лечение.

След обстоен преглед от екипа на професор Цветков, жената била диагностицирана с карцином, който обхващал ушния канал, средното ухо, мастоида, вътрешното ухо, черепната база, темпоро-мандибуларната става, паротидната жлеза и съдово-нервния сноп на шията.

Във ВМА извадиха 18-килограмов тумор от корема на жена

Във ВМА извадиха 18-килограмов тумор от корема на жена

От болницата твърдят, че това е личен рекорд

По думи на д-р Цветков отстраняването на такъв вид тумор е крайно сложно и рисково, тъй като ангажира лицевия нерв, големите съдове на шията и близко разположените мозъчни обвивки.

Била направена консултация с водещия специалист в областта на лицево-челюстната хирургия доцент Николай Янев, който се ангажирал за съвместна операция с екипите на ВМА.

При 12-часовата интервенция туморът бил отстранен изцяло. Освен това била извършена реконструкция на големия дефект на шията, като за целта лекарите използвали тъкан от гръдния мускул на пациентката.

Към момента жената се възстановява нормално.

Извадиха 55-килограмов тумор от 65-годишна жена в "Майчин дом"

Извадиха 55-килограмов тумор от 65-годишна жена в "Майчин дом"

Огромното образувание предизвикало промени в корема на пациентката