"Важното е, че контролните органи вършат своята дейност и разкриват такива схеми." Така социалният министър Бисер Петков коментира пред Нова телевизия акцията в Силистра, при която беше задържан шефът на НОИ в града, както и още десетина души.

"Признаването и доказването на категорията труд е едно от най-комплицираните неща в пенсионното производство, а то става на база на документи", подчерта Петков.

Той обясни, че работодателят предлага категорията труд, която да се зачете съответния стаж на лицето, което кандидатства за пенсиониране, но пенсионният орган решава дали да признае първа, втора или трета категория.

"Тук потенциалът за злоупотреби е по-голям, защото този категоричен стаж тежи повече в пенсионната формула. Явно злоупотреби могат да се извършват не само с инвалидните пенсии, но и с пенсии за осигурителен стаж", коментира министърът.

Горанов подозира милиони, източени от НОИ

Горанов подозира милиони, източени от НОИ

Ако това се докаже, щяла са си проличи наглостта в социалната система

По отношение на Закона за личната помощ, Бисер Петков поясни, че ведомството е в непрекъснат диалог със сдруженията на хората с увреждания.

"Може би напрежение създаде това, че срокът за изготвяне на подзаконовите документи е кратък - до края на месец март", поясни министърът.

Той обясни, че обсъждането на тези проекти ще продължи до 25 март, като целта е оценката да бъде по-обективна.

Петков увери, че ще съкратят формуляра, защото бил прекалено дълъг. Според него обаче очакванията на засегнатите за тази индивидуална оценка са "прекалено големи". И допълни, че тези решения ще могат да се обжалват.

Разпитват най-малко 10 души за източване на НОИ чрез фалшиви ТЕЛК

Разпитват най-малко 10 души за източване на НОИ чрез фалшиви ТЕЛК

След спецакцията в София и Силистра

Припомняме, че по-рано днес ГДБОП и спецпрокуратурата започнаха операция срещу злоупотреби с издаване на ТЕЛК решения и източване на НОИ.

По думите на зам.-главният прокурор Иван Гешев става дума за схема за източване на пенсионни фондове на НОИ. Механизмът ставал чрез фалшиви документи за стаж в предприятия, например в минната индустрия, където се получава максимална пенсия.

По случая на разпит са отведени най-малко 10 души. В хода на оперативните действия за разпит е отведен и директорът на НОИ - Силистра Милен Пенчев.

Финансовият министър пък изрази мнение, че са източени милиони от НОИ.