Зеленият сертификат ограничава разпространението на коронавируса. За това бе категоричен епидемиологът в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив Христиана Бацелова пред бТВ.

Деян Николов от "Възраждане" обаче е категорично за отпадането му и го смята за "принуда".

Той даде пример с проучване, което показало, че по отношение на разпространението на Омикрон 28% от новите случаи на новозаразени били нововаксинираните. Бацелова не е съгласна и даде за пример мащабно шотландско проучване, което разглежда зеленият сертификат и сочи, че не би трябвало да отпада, особено в държави с нисък ваксинационен обхват като България.

По думите на Николов сертификатът ограничава социални функции, проблемът най-вече е за хората, които трябва да си правят тестове, за да ходят на работа, а бизнесът е останал без клиенти. Той посочи проучване от САЩ, според което за хората до 50 г. 0.03% е смъртността в момента от коронавирус - ваксината е толкова опасна, колкото и Омикрон вариантът.

Костадинов: Протестът ни е срещу зеления сертификат, но "всичко може да се случи"

Костадинов: Протестът ни е срещу зеления сертификат, но "всичко може да се случи"

Когато властта започне да се страхува от собствения си народ, тя вече няма право да управлява

Ваксините не са опасни, по думите на епидемиолога. Наблюденията на лекарите у нас съвпадат с научните доказателства в другите държави, посочи тя.

0.01% е смъртността от ваксините, сочи статистиката от САЩ, добави Николов. За последните 32 години има 1.6 млн. случаи на смърт след ваксиниране, от тях 900 000 са от COVID ваксини, 13 000 от други ваксини, рискът е минимален, но за хора, които не са в рискова група, има по-висок риск от самия Омикрон. Бацелова обаче бе категорична, че има риск само от минимални странични реакции.

Конституционните съдии оглеждат зеления сертификат

Конституционните съдии оглеждат зеления сертификат

Вносители на искането са политическата група на "Възраждане"

0.06% е смъртността от Омикрон, тогава идва въпросът от какво се пазим, категоричен бе Николов. Той разказа за срещата с правителството за отпадане на зеления сертификат, определи я като "нормална" и единственият консенсус бил по въпроса, че в България не се провеждат научни изследвания и че здравната система е в тежко състояние.

Протестът в сряда на "Възраждане" ще е срещу зеления сертификат и мерките в страната, тъй като данните днес показват, че рискът от смъртност след заразяване с Омикрон клони към 0, с по-малък риск от сезонния грип, обясни представителят на партията.

Когато политиката се бърка в епидемиологията не е добре, рискът от смъртност слез заразяване с Омикрон не е малък, каза Христиана Бацелова.

Възраждане загуби поредната битка срещу зеления сертификат

Възраждане загуби поредната битка срещу зеления сертификат

Ефектът от въвеждането на зеления сертификат бил пагубен