В света вече има бъбречно трансплантирани пациенти, които са отхвърлили органа, след като преболедуват коронавирус. Това съобщи пред БНР директорът на Александровска болница проф. д-р Борис Богов.

Той обясни, че тези случаи се проследяват чрез общ регистър на трансплантирани пациенти с COVID-19 за цял свят, като за страните от Европейския съюз тази база данни е ситуирана в Нидерландия.

Проф. Богов посочи, че в момента има трансплантирана пациентка в болницата в Петрич, която е с коронавирус, но тя от 4 години е на диализа отново, защото е отхвърлила бъбрека.

По негови думи има опасност от отхвърляне на орган зарази заразяване с вируса, защото той влошава състоянието на пациентите.

Коронавирус и трансплантация: Какво трябва да знаем?

Коронавирус и трансплантация: Какво трябва да знаем?

МЗ отговаря на 14-те най-често задавани въпроси

Шефът на Александровска болница заяви, че в момента всички бъбречно-трансплантирани пациенти продължават да се проследяват в Диспансера на болницата, преместени от Клиниката по нефрология и трансплантация в Клиниката по нефрология. За амбулаторни процедури преминават до 20 трансплантирани дневно.

"Заради приема на трансплантираните пациенти Клиниката, която разполага с 34 легла, се разделя наполовина, така че да няма никаква опасност от внасяне на коронавируса при бъбречно трансплантираните. Те минават през отделен вход и имат отделен санитарен възел. На този етап, в който няма разрешен планов прием, леглата са достатъчни", обясни проф. Богов. По негови данни седем трансплантирани пациенти са преминали и през COVID отделението на болницата.

Първа белодробна трансплантация на пациент с COVID-19 в Европа

Първа белодробна трансплантация на пациент с COVID-19 в Европа

Оперирана е 45-годишна жена във Виена

Шефът на болницата увери, че нито един протокол за скъпоструващото лечение на болните не е закъснял и той се получава от пациентите, както и досега, от Диспансера към Клиниката по нефрология на всеки три месеца, каквото е указанието на Министерство на здравеопазването.

До месец ще бъдат дигитализирани всички досиета на пациенти, които са към Диспансера - около 750.

Екипът на Клиниката по нефрология подготвя три трансплантации на бъбрек от жив донор.