"Вирусът от морбили в "Столипиново" е дошъл от Румъния, съобщи пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Роднините на бебето, починало от морбили, винят медиците

Роднините на бебето, починало от морбили, винят медиците

В Пловдив има 36 болни със съмнения за морбили, 21 от тях са доказани

Вчера 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта. Най-много боледуват децата от 1 до 4-годишна възраст.

Първи смъртен случай от морбили в България

Първи смъртен случай от морбили в България

10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало

В момента в Европа има случаи на епидемично разпространение на морбили в няколко държави. Най-много са в Румъния, следвана от Италия, Германия и Великобритания. В тези държави има няколко хиляди случая на болни. Няколко стотин са случаите в Полша, Унгария и други източноевропейски държави. В България досега са повече от 30.

Увеличават се случаите на морбили в Пловдив

Увеличават се случаите на морбили в Пловдив

12 болни са хоспитализирани в Инфекциозна клиника

"Всяка тежка вирусна инфекция намалява имунитета за няколко месеца. Обикновено усложненията след това заболяване са от бактериални вторични инфекции - най-често пневмония. Най-вероятно това е причината за смъртта на 10-месечното бебе", е мнението на проф. Кантарджиев. По думите му най-много боледуват децата от 1 до 4-годишна възраст.

Вътреболнична инфекция от морбили има в пловдивска болница

Вътреболнична инфекция от морбили има в пловдивска болница

До 19 април отделението е под карантина

"Според имунизационния календар децата трябва да бъдат ваксинирани два пъти - едната се поставя на 13-месечна възраст, а другата на 13-годишна възраст. След поставянето им човек е защитен повече от 95%. Когато човек е ваксиниран само веднъж, защитата е по-малка. Заболяването обаче се прекарва по-леко", обясни още проф. Кантарджиев

Здрав човек не може да пренесе заразата. Тя се предава единствено от болен чрез близък контакт.

Съвет ще следи заболеваемостта на морбили

Съвет ще следи заболеваемостта на морбили

Призовават родителите при всяко съмнение за морбили да се обръщат към лекар

"Трябва да се проветрява много добре, тъй като вирусът не обича чистия въздух. Децата до 1-годишна възраст е добре да имат ограничен контакти с други деца, особено по-големи, както и с роднини. До поставянето на ваксината те са най-уязвими", посъветва проф. Тодор Кантарджиев.