В никакъв случай не трябва да си мислим, че коронавирусът няма да стигне у нас, защото вирусът не познава граници. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова.

По нейни думи е въпрос на време да имаме потвърден случай и в България. Според нея обаче броят на заразените у нас няма да бъде висок.

Проф. Аргирова обясни, че в семейството Coronaviridae има 4 подсемейства вируси, като това е третият поред човешки коронавирус, който е заразен.

По нейни думи това е, защото историческото развитие на вирусите в природата не е престанало. Един вирус, който коронавирусно населява прилепите в Китай, има 96% подобие с новия човешки коронавирус, допълни тя.

Проф. Аргирова обясни, че е имало близо година време, докато този вирус се нагоди от предишния си гостоприемник до човека.

Тя посочи, че в момента се намираме във втора вълна на грипна епидемия тип 2, поради което коронавирусът може да не бъде разпознат.

Аргирова обясни разликите - грипът започва много бързо след заразяването, защото има много кратък инкубационен период, докато признаците при коронавируса започват по-късно - най-често към 10-ия ден.

През това време в гърлените секрети има вирус и той може да зарази други хора, посочи тя, но допълни, че няма причина за паника и безпокойство.

Двама души се наблюдават във ВМА за коронавирус

Двама души се наблюдават във ВМА за коронавирус

Няма регистриран случай все още у нас