В България все още няма случай на Омикрон, но въпросът не е дали, а кога ще се появи и у нас новият вариант на коронавируса. Това заяви проф. Нели Корсун, вирусолог от Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.

По думите ѝ към момента не е доказано дали новата форма на вируса е по-заразна от Делта.

"Не само големият брой мутации е обезпокоителен, но и наличието на такива, които са отговорни за повишена инфекциозност. Други мутации пък придават способност на вируса да избягва имунитета, създаден от предишно заболяване или от ваксинация", коментира проф. Корсун.

На въпрос кой имунитет при Омикрон е по-силен - този при преболедуване, или този при ваксинация, тя отговори: "Засега няма категорични данни за това. Има обаче публикация в Nature, която показва, че вариант на синтетичен вирус с 20 мутации в шиповия ангитен, Омикрон има 30, е абсолютно резистентен към антителата и от преболедували, и от ваксинирани".

С няколкостотин проби на седмица търсим Омикрон у нас

С няколкостотин проби на седмица търсим Омикрон у нас

Ива Христова призова възрастните да се ваксинират срещу грип

Според нея са необходими поне 2-3 седмици, за да се проучи дали Омикрон ще доведе до намаляване на ефекта на ваксините.

По темата за задължителната ваксинация проф. Нели Корсун каза, че тя би съдействала за ограничаването на коронавируса, но е крайна мярка и то "при положение, че други мерки, които са насочени към убеждаване на населението да се ваксинира, не дават нужния ефект".

Завърналите се от ЮАР българи са пътували в един самолет със заразени с Омикрон?

Завърналите се от ЮАР българи са пътували в един самолет със заразени с Омикрон?

Румъния проверява два съмнителни случая на заразени с COVID-19