В рамките на тези 10 дни се надяваме да задържим броя на заболелите и разпространението на вируса. Новите мерки на национално ниво в студиото на Нова телевизия аргументира директорът на столичното РЗИ Данчо Пенчев с броя на заболелите, натиска спрямо болницата и дифузното разпространение на вируса.

Всяка една мярка може да бъде частично отменена или продължена, предупреди Пенчев.

До миналата седмица от 23 000 заболели от началото на годината в София, 11 000 само първата седмица на март.

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

Остават само аптеки и хранителни магазини

Високата смъртност в България Данчо Пенчев обяснява с дългогодишното неглижиране на хроничните незаразни заболявания като диабет и артериалната хипертония, например. Това е позволило на вируса на покаже свята ярост. Вината обаче за това неглижиране, по думите на Данчо Пенчев са гражданите, които са неглижирали профилактиката. "Човек трябва да е отговорен към собственото си здраве", заяви директорът на РЗИ - София.

Напълно е възможно заведенията да не отворят на 11-тия ден, въпреки че в момента мерките обхващат много сектори. Данчо Пенчев не може да даде никаква гаранция или прогноза, като решение ще се вземе около осмия или деветия ден от локдауна. Ако данните останат такива, като от последните дни, това би означавало, че ще бъдат в плато, обясни шефа на столичните здравни инспектори. Той поиска да се отчете, че с налагането на мерките все пак е даден прозорец от няколко дни за подготовка.

Търговци определят мерките за опасни за хората и бизнеса

Търговци определят мерките за опасни за хората и бизнеса

Защото като се затворят по-големите магазини, хората ще ходят да пазаруват в малките

Вчера е пристигнала пратка от 33 000 дози с ваксини на "Модерна". Поне половината от тях ще бъдат разпределени към личните лекари за първа игла.

Данчо Пенчев е силно притеснен от данните за болните в София и то не толкова от броя на наличните легла, а от натиска върху лекарите, които са на предела на физическите и психическите си възможности. Към вчерашна дата свободни легла в болниците все още има, но и те са на изчерпване. 1821 са леглата са неусложнени пациенти, 115 са интензивните легла. "Това е малко, вярвайте ми", завърши Данчо Пенчев.

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 41.0%

Не, безсмислено е 28.0%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%