Мерките са опасни за здравето и живота на хората, опасни са и за бизнесите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Йордан Матеев, изпълнителен директор на "Сдружението за модерна търговия".

По думите му разбираемо била загрижеността на здравния министър за ситуацията в страната, а бизнесът също е притеснен за развитието на пандемията и броя на заразените в страната. Очаквано било да се въведат ограничения, но те са огромна изненада.

Ограниченията да бъдат затворени нехранителните търговци е напълно неадекватно и няма да има никакъв положителен ефект, посочи Матеев, като се аргументира, че като бъдат затворени по-големите магазини, хората ще ходят да пазаруват в малките.

Издадоха заповедта за втория локдаун

Издадоха заповедта за втория локдаун

От сила са от 22 март, зелените коридори остават

Той запита на какво основание се счита, че по-големите магазини са по-опасни за предаване на заразата от малките. Случаите трябва да се анализират и контролните органи да си свършат работата за тези, които не изпълняват разпоредбите. Който нарушава законите в страната, трябва да си понесе отговорността, настоя той.

"За нас мерките, които разбрахме вчера съвсем изненадващо и без никакви предварително консултации са абсолютно неадекватни и вредни за живота и здравето на хората", категоричен е Матеев.

Той увери, че големите магазини стриктно спазват мерките. В началото имало по-големи проблеми със спазването на мерките, но хората свикнали с тях и станали доста по-дисциплинирани. "Мерките се спазваха, те работеха и докато работеха големите магазини, случаите на коронавирус паднаха над десет пъти", изтъкна Матеев.

Според него трябва да има контрол по спазване на мерките и за да може хората да ги спазват, трябва да бъдат убедени, че мерките са добри. Той не смята, че комуникацията за това какво трябва да прави обществото е много убедителна.

Търговците на дребно искат пропускателен режим за своите клиенти

Търговците на дребно искат пропускателен режим за своите клиенти

Мерките ще имат обратен ефект

По думите му самата заповед на здравния министър стимулира търговците да работят. Матеев посочи, че "зелените коридори" за възрастните хора не е широко разпространена мярка по света, но те трябва да бъдат доброволни и да се апелира към хората под 65-години да не пазаруват в сутрешните часове.

"Зелените коридори" работят относително добре и до голяма степен е свързан с естествените навици на хората, коментира Матеев и допълни, че самите коридори не предизвикват никакви притеснения.

Той не знае дали ограниченията ще бъдат само 10 дни, но се надява следващата заповед да бъде по-адекватна и да се базира на реални анализи, които отчитат развитието на кризата досега.

Протести засега са изключени. Фалити сред големите магазини няма, но много по-тежко поемат кризата компаниите, които са извън хранителните вериги.

Заведенията искат гаранция, че ги затварят само за 10 дни

Заведенията искат гаранция, че ги затварят само за 10 дни

Алибегов предупреди, че ще бъдем в ситуация да спасяваме летния, а и следващия зимен сезон