Най-късно от 25 септември системата за пръстов код в болниците ще влезе в сила. Това обявиха в Пловдив експерти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), цитирани от БНР.

Два месеца преди системата за пръстова идентификация да заработи, тя ще бъде тествана в лечебните заведения. Тази година системата ще бъде въведена единствено за тях. Експертите обявиха това по време на семинар, който се провежда в града под тепетата.

Идентификацията ще е задължителна, като се изключат предвидените в закона изключения, обясни подуправителят на касата Иванка Кръстева.

Главният експерт в дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията" в Здравната каса Мартин Банков посочи, че генерираният с новата система уникален идентификационен номер е двоичен код. Той е създаден по сканирането на случайни точки на пръстовия отпчатък.

Банков подчерта, че изображения на пръстови отпечатъци няма да се съхраняват в системата. По думите му данните ще се шифроват още в устройството преди да достигнат дори до работната станция на изпълнителя на медицинска помощ. Експертът обясни още, че всяко устройство ще има уникален криптиращ ключ. Променлива компонента ще бъде добавена към него. За нея ще знае само тесен кръг от служители в НЗОК.

Пациентите ще могат да изтеглят от сайта на НЗОК мобилно приложение. Това ще бъде възможност, след като системата заработи през септември. От приложението те ще се информират какви медицински услуги са получили. Пациентите ще получават и съобщения с информация какви са заплащаните от касата суми за тях.

Мартин Банков обяви още, че пациент, който не е съгласен със събитието, за което е нотифициран, ще може онлайн да сигнализира НЗОК.