Специалисти от Военномедицинската академия извършиха пета подред чернодробна трансплантация за тази година.

Реципиентът е 26-годишна жена с първичен склерозиращ холангит в крайна фаза, а донорът - жена на 24 години, с мозъчна хеморагия.

Пациентката се е намирала на първо място в листата на чакащи. Веднага след полученото съобщение за донорската ситуация в Пловдив е била създадена необходимата организация.

Експлантацията на органите е била осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница "Лозенец".

1010 българи чакат за трансплантация на орган

1010 българи чакат за трансплантация на орган

Един донор може да спаси 8 човешки живота

Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота, обясни проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Той посочи, че способността на черния дроб да се самовъзстановява, позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай - млада жена във ВМА и бебе в болница "Лозенец".

Шестчасовата трансплантация е била извършена на 26 октомври.

По данни на проф. Владов в момента пациентката се намира в добро състояние, тя е контактна и адекватна, екстубирана.

От ВМА съобщават, че са спасили десетки човешки животи чрез успешни чернодробни трансплантации от началото на трансплантационната програма през 2007 г. През последните две години болницата инвестира над 1.2 млн. лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните в България операционни зали, в които се извършва трансплантация на черен дроб.

В МБАЛ "Лозенец" са били извършени и две бъбречни трансплантации на жени на 39 г. и на 25 г. Донорът отново е 24-годишната жена от област Пловдив.

Към момента, пациентите се възстановяват под наблюдението на лекарски екипи.