Хората с нисък ръст ще имат възможност да се преглеждат и лекуват във Военномедицинската  академия, съобщи БНР. Обмисля се и възможността за създаването на специализиран център за информиране и консултиране.

Новината идва на 20-годишнината от създаването на националната организация „Малки български хора”. Столицата е домакин на кръла маса на тема  „Толерантността на обществото и институциите към хората с нисък ръст".

За 20 години от своето съществуване организацията "Малки български хора" е успяла да изпълни част от целите си, категоричен е нейният председател Светослав Чернев.

„Те вече са приобщени. Когато има мероприятия, излизат от вкъщи, прекрачват прага и отиват примерно в Русе, Пловдив. Те вече са достъпни за обществото. Но ние продължаваме да работим в създаването на Център за информиране и консултиране…Една къща, която е на малките хора, в която те да се обучават, а защо не и тези, които са останали сами, да намерят своя нов дом.” - коментира Чернев.

Големите трудности, с които се  сблъскват, са предимно в  здравеопазването, социалната и професионална интеграция, и достъпа до обществените сгради.

Омбудсманът Мая Манолова изрази задоволство от възможностите за лечение, които малките хора ще имат във ВМА.

„Успяхме да сбъднем една мечта на малките хора. Военномедицинската академия е лечебното заведение, в което с предимство ще се преглеждат, ще се лекуват, малките хора на България.” – коментира тя.

Професор Венцислав Мутафчийски е убеден, че идеята за специализирана медицинска помощ и грижи, ще се реализира успешно.

„Ние напълно осъзнаваме като професионалисти, че това е специфична група от пациенти, които имат нужда от медицинска помощ, от хора, които разбират тези заболявания. Би трябвало да се изгради център, който да бъде отговорен за тяхното здраве. Ние с радост прегръщаме тази идея.” – заяви проф. Мутафчийски.