Военномедицинската академия се сдоби с нова апаратура за диагностика на Хепатит С.

Според статистиката 91 000 души у нас са инфектирани с вируса, който може да доведе до развитие на чернодробна цироза и рак на черния дроб, ако не се лекува навреме.

От пресцентъра на болницата съобщават, че лечението на хепатит С се поема изцяло от НЗОК за всички здравноосигурени пациенти, но преди да бъде започнато, е необходима специфична диагностика за установяване на вируса в кръвта и определяне на степента на чернодробна увреда.

69 000 българи не знаят, че са заразени с хепатит С

69 000 българи не знаят, че са заразени с хепатит С

Годишно 1,4 млн. души в света умират от вирусни хепатити

Досега чернодробната биопсия е била задължително изискване за започване на лечение, но с влязлата в сила от началото на октомври нова наредба на НЗОК биопсията отпада, ако оценката на чернодробната увреда бъде направена с други методи - ехографски и лабораторни. За целта обаче лечебните заведения трябва да разполагат със сертифицирани лаборатории за изследване на вируса на хепатит С.

В България има само две такива лаборатории и една от тях се намира именно във ВМА.

Специалистите от Клиниката по гастроентерология вече разполагат с най-съвременната апаратура за неинвазирно изследване на степента на чернодробна увреда. От болницата посочват, че пациентите, инфектирани с вируса, могат да получат оценка на инфекцията безплатно, по клинична пътека на НЗОК.

44 нови случая на хепатит С в столицата

44 нови случая на хепатит С в столицата

Има пациенти с положителен резултат, които не са отишли на лечение