Военномедицинска академия (ВМА) приключва 2015 г. с по-висок обем дейност и с 20 милиона лева по-малко разходи. Това обяви началникът й генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана. Петров представи пред народните избраници обобщен доклад за проведени обществени поръчки и финансови резултати в болницата през миналата година.

Депутатите останаха впечатлени от финансовите резултати на ВМА.

За пореден път проф. Петров отбеляза, че задълженията на лечебното заведение са намалели значително и миналата година е била приключена с около 35 млн. лева дълг, съобщават от пресцентъра на ВМА.

Пред депутатите началникът на ВМА представи и данни за обществените поръчки и сключените договори, които гарантират разходната част на болницата за настоящата година.

От доклада става ясно, че само по отношение на медикаменти и консумативи тази година ВМА ще намали разходите с 6,3 милиона лева, при храненето и охраната съответно с 3 и 1 милиона лева.

Николай Петров обърна внимание, че тук не се касае за промяна на услугата от една фирма в друга. Става въпрос за нови икономически отношения и за постигнат финансов резултат. „Като краен резултат на база на тези подписани договори, ние тази година ще имаме 20 400 000 лв. по-малко разходи”, отбеляза той.

Николай Петров коментира, че болницата работи с доста по-висок капацитет и при средна заетост на софийската болница около 500 легла, от Нова година ВМА работела на 700 легла постоянна заетост.

След като чу доклада, зам.-председателят на комисията Валентин Радев коментира, че е впечатлен от резултатите. Той поздрави ръководството на болницата за това, което прави във финансовата част.