Във Военномедицинската академия беше тържествено осветен операционен блок на световно ниво.

На церемонията присъстваха министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Силовият министър посочи, че реновираният операционен център на Военномедицинска академия ще осигури на цялото общество достъп до високоспециализирани хирургични дейности, подчерта министър Панайотов.

Снимка 535812

Източник: ВМА

По думи на началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски това е най-съвременният операционен блок у нас, най-добре направеният и с най-оптимална цена. Той подчерта, че реновираният блок включва 20 операционни зали, изградени по най-съвременна технология.

Готова е и залата за роботизирана хирургия и, ако нещата се развиват благоприятно, догодина можем да се сдобием и с робот, отбеляза Мутафчийски.

Снимка 535810

Източник: ВМА

От ВМА съобщават, че модернизирането на операционния център в болницата е започнало през 2019 г., когато са били изцяло реновирани операционните зали в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. През май 2020 г. завърши реновирането на четирите операционни зали на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и рехабилитация. В модерни операционни зали вече ще работят и специалистите от всички останали хирургични клиники.

Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана, като те са лесни за поддръжка и за ревизия. Операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура само за няколко часа.

Снимка 535809

Източник: ВМА

Изцяло подменени са климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията. Новост в Операционния център са залата за трансфер на пациенти, залата за събуждане. Изградена е и операционна зала за роботизирана хирургия. Модерно оборудвани са също така и зала за почивка и компютърна зала за техническата част от дейността на персонала.

Проектът е за обща стойност 10 197 192 лв. с ДДС.

Снимка 535811

Източник: ВМА