И през тази година около 700 пациенти от Босилеград са получили лекарска помощ във Военномедицинска академия (ВМА). Всяка година около 600-700 наши сънародници от Босилеград се лекуват във ВМА, като лечението им е безвъзмездно.

За пореден път те се отблагодариха, като спретнаха малък празник във фоайето на лечебното заведение. Тази традиция датира от 2009 г., като автор на идеята е премиерът Бойко Борисов.

Вчера, чувайки се с началника на ВМА ген. Николай Петров, министър-председателят му е поръчал „да поздрави братята от Западните покрайнини”. От тях лъха много патриотизъм и българщина, подчерта ген. Петров.

Всички присъстващи станаха свидетели на изпълненията на фолклорните състави, театрални постановки и надигравания. Като благодарност те носят от своите традиционни баници и скара.

Началникът на ВМА обясни, че хората не получават достатъчно добро здравно обслужване в населените места, в които живеят. Прилична болница се намира на не по-малко от 400 км от тях. Това е една от причините да идват да се лекуват във ВМА, тъй като се оказва, че разстоянието е по-малко.

От друга страна пациентите от Босилеград намират, че за тях е привилегия, тъй като ВМА е едно от предпочитаните лечебни заведения.

Ген. Петров сподели, че ги приемат като свои братя, като приятели. Най-често пациентите от Босилеград се консултират от хирурзи, гинеколози, невролози, а също така се възползват и от високоспециализирани изследвания, които се извършват във ВМА. Правят се и доста очни и онкологични операции.

Зам.-шефът на болницата полк. проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че поне седем души месечно минават през болницата за онкологични операции. Клиниката по гинекология също е доста предпочитана от сънародниците ни от Босилеград, като дори вчера са постъпили три жени.

Също както и българските граждани, пациентите от Босилеград заплащат скъпоструващите медикаменти и апаратура. Повечето от тях вече имат български документи, които им дава възможност да се осигуряват, но основната част от хората ВМА ги лекува безплатно.

Според началника ген. Петров разходът за лечението им не би съборил болницата и го правят от добра воля.