Втори вот на недоверие към зам.-здравния министър Жени Начева искат от пациентски организации "Заедно с теб", съобщиха от организацията. Причината за вота е решението да се доплащат животоспасяващи медицински изделия, както и липса на диалог на ведомството с пациентските организации.

От пациентската организация очакват официален отговор от институциите вярно ли е твърдението на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, че Начева е подправила някои цени на медицински изделия. Фашификацията е в документите, които е издала Комисията на НЗОК. Пациентите са изключително разтревожени от така създаденото напрежение, пишат в писмо до медиите от организацията.

Жени Начева поема Здравната каса

Жени Начева поема Здравната каса

Жени Начева, д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева са представителите в НЗОК на държавата

От пациентската организация цитират случая на Радост Теохарова, потърсила помощ за майка си. Нейната майка се нуждаела от транскатетърно протезиране заради аортна стеноза. Жената имала и усложнения. Възрастната дама починала докато чака зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК през септември 2017 г. да е готова с "договаряне на следващата спецификация на медицинските изделия и с правилата", пишат от организацията.

Майката е диагностицирана през февруари. Тя е насочена за въпросната дейност с медицинското изделие. Според правилата на Здравната каса, семейството е трябвало да доплати от 1 април 10 000 лева.

Тъй като сумата е непосилна за семейството, докато чакат разрешение на казуса, майката почива на 30 април, три дни преди рождения си ден.

Жени Начева си депозира оставката

Жени Начева си депозира оставката

Начева беше отстранена вчера временно

От пациентската организация обясняват мотивите си за втори вот на недоверие на г-жа Жени Начева като бягане от отговорност за доплащане на медицински изделия. Зам.-министърът е обмислял през есента, вместо да задейства нормативни промени за договаряне.

БЛС иска от НЗОК пари за нови дейности и медицински изделия

БЛС иска от НЗОК пари за нови дейности и медицински изделия

Започват преговорите за нов НРД

Създава се напрежение у пациентите. Вместо да се грижат за здравето си, те искат да организират протести. Според нас е недопустимо, тъй като винаги сме били за диалог и постигане на компромиси, пишат от организацията.